Møllebyen, byens vugge og nye kulturbydel
Møllebyens historie går trolig tilbake til drift av kverner allerede så tidlig som på 1100 tallet. Se nærmere om beskrivelse av stedsutvikling på departementets sider.

Etter en hundreårs periode med vanlig mølledrift, ble området og bygningene stående å forfalle fra utpå 1970 -80-tallet inntil Widar Salbuvik gikk inn som lokal investor i 1998.

Møllebyen og Mossefossen ble kåret til byens tusenårssted i 1997 og mottok Statens Byggeskikkpris i 2003. Møllebyen har også mottatt Moss bys pris for god byggeskikk og Olavsrosa ble tildelt fra Norsk Kulturarv i april 2011.

Arkitektur og verdens største krukke
LPO arkitekter står bak det moderne høgskolebygget og integreringen med kino og bibliotek i de gamle møllebygningene. I foajeen til kinooen og biblioteket står «verdens største keramiske krukke» som er laget av kunstneren Frans Widerberg. I tillegg huser de gamle møllebygningene Moss by- og insdustrimuseum, en rekke kontorer og et populært mikrobryggeri.

Kunst, litteratur og kaféer
I Møllebyområdet ligger Moss bibliotek, gamle Moss Bryggeri med bryggerimuseum og Momentum Kunsthall som er hovedarena for Momentum, nordisk biennale for samtidskunst. Her ligger Galleri Henrik Gerner i bygningen Kong Carl. I området ligger flere caféer som i Gudegården og Riis, flere utstillingslokaler og en rekke flotte uterom og møteplasser.

Bygningene etter Mølla kunstskole rommer idag kunstatelierer, danseverksted og House of Foundation som er et allsidig kunstner- og forretningskollektiv som blant annet står bak Møllebyen Litteraturfetsival.