Memurubu ligger vakkert og beskyttet til ved utløpet av elva Muru, midt på Gjende, og har i århundre vært et yndet utfartsted for både dyr og folk. De gamle setertuftene huser i dag en moderne fjellhytte med god komfort, lokal mat og fornybar strøm fra eget vannkraftverk.

Rundt oss på alle kanter finner du nasjonalparken Jotunheimen. Parken dekker et område på 2750 kvadratkilometer, og du finner de fleste av Norges 268 topper over 2000-meter her.

Toppene ligger spredt utover i hele området, noe som gir gode muligheter for toppturer fra mange forskjellige utgangspunkt. Jotunheimen har ingen store breer, men en hel del mellomstore og små. Smørstabbreen, som er den største, måler ca. 14 kvadratkilometer. Andre større breer i Jotunheimen er Vestre Memurubre, Veobreen og breene i området mellom Leirdalen og Visdalen.

Den karakteristiske Kyrkja (2032 moh) ved Leirvassbu er et slags topografisk sentrum i Jotunheimen. Her har vi vannskillet øst/vest med fire store daler i hver sin retning: Leirdalen mot nord, Gravdalen mot vest, Storådalen mot sør og Visdalen mot øst/nord.

Tamreinen er den mest vanlige firbeinte innbyggeren, og reinen søker ofte inn på snøfonner på varme sommerdager for å unngå insektene.

I Jotunheimen finner du mange turalternativer for alle aldre, og du møter alle slags folk når du går i nasjonalparken. Du kan treffe utenlandske turister med håndveske og paraply på de enkleste og mest brukte rutene, godt voksne fjellturister som bor på en turisthytte og går dagsturer, vennegjenger som går fra hytte til hytte, brelag som tar seg fram der andre finner det klokt å holde seg unna, og de toppfrelste som møtes utenfor allfarvei og som er klare for nye, høye utfordringer neste dag.

Jotunheimen ble først nasjonalpark gjennom kgl. resolusjon av 5. desember 1980. Jotunheimens mest kjente tur er turen over Besseggen.

Kart