
Norsk Smaksskule har drevet med kurs og aktiviteter knyttet til sensorikk, smak og mat- og måltidskultur i en årrekke. I samarbeid med Maihaugen skal Norsk Smaksskule drifte et kombinert matkultur- og kunstprosjekt sammen med 9. klassene i Innlandet., etter milliongave fra Sparebankstiftelsen DNB. Nå er kick off-kursene avholdt og prosjektet i gang.
Norsk Smaksskule har i samarbeid med Stiftelsen Lillehammer Museum ved Maihaugen fått en million kroner til prosjektet «Barnas matfat i Innlandet» fra Sparebankstiftelsen DNB. Bakgrunnen for prosjektet er at Maihaugen skal ha den nordiske utstillinga «MAT – mer enn et måltid» 2022/2023. Maihaugen og Norsk Smaksskule skal lage et matprosjekt rettet mot barn og unge fra vinteren 2021/22 til nyttår 2022/23 hvor de, sammen med barn og unge i 9. klassene i Innlandet, dokumenterer lokale og regionale matretter og setter fokus på regionale særpreg og likheter.
De siste ukene har Norsk Smaksskule gjennomført kurs for mat- og helselærere på ungdomstrinnet fra hele Innlandet. Kursene har blitt holdt i henholdsvis Vågå, Ringsaker og Dokka. Mesterkokk og initiativtaker til Norsk Smaksskule, Arne Brimi holdt matkurs og forsker ved NIFU, Frida Vennerød-Diesen holdt foredrag om hvorfor vi liker det vi liker, og hvordan smakssansen utvikler seg hos barn og ungdom. I tillegg snakket hun om måltidsglede og matkultur i endring. Under Brimis matkurs var deltakerne bedt om å ta med råvarer med regionale særpreg, noe som ble et godt utganspunkt for hva Innlandet har til felles og hva som skiller de ulike delene av fylket hva gjelder matkultur, råvarer og annet. I underkant av 40 ungdomsskoler fra et tjuetalls kommuner i Innlandet deltar på prosjektet.






Med et bærekraftsperspektiv søker utstillingen å tematisere mat og matproduksjon i et bredt perspektiv. Hovedtemaer er gjenbruk, å spise, måltidskultur, å dyrke og transport og oppbevaring av mat. Innlandet er, i tillegg til å være en landsdel, også et nytt fylke etter sammenslåingen av Hedmark og Oppland Fylke. Hensikten er å bidra til å styrke den felles identiteten i Innlandet gjennom å finne likheter og særegenheter i «innlandsk» matkultur. Konseptet er at man skal bruke Norsk Smaksskules «train the trainers»-konsept til å skape matglede på kort og lang sikt gjennom å tilby kompetanseheving av mat- og helselærere.- Vi ser fram til det vi mener er et viktig og spennende prosjekt for barn og unge i samarbeid med Norsk Smaksskule, sier førstekonservator ved Stiftelsen Lillehammer Museum, Kristina Skåden.
Elevene skal i samarbeid med prosjektet og lærerne lære mer om norsk og internasjonal matkultur med utgangspunkt i sitt lokalmiljø gjennom undervisning, tilbereding av matretter og å lage sine egne utstillinger. I neste omgang skal deler av utstillingene presenteres på Maihaugen i forbindelse med den nordiske utstillingen «Mat – mer enn et måltid» høsten 2022. – Vi mener det vil kunne bli et spennende prosjekt da vi mener barns perspektiv på denne nordiske matutstillingen vil kunne tilføre en annen, viktig dimensjon – samt at vi tror prosjektet også vil kunne bidra positivt til mat og helseundervisningen hos skolene som deltar, sier Tor Valdvik fra Norsk Smaksskule. Prosjektet har også mål om å styrke Maihaugen som møteplass for barn og ønsker derfor styrke Maihaugens eksisterende sommerskole for barn med kompetanse og innhold knyttet til mat.