I en verden der det meste forandrer seg, søker vi fortsatt etter noe som i kraft av sin evige kvalitet representerer noe konstant. Dette ser vi spesielt når det kommer til mat, forteller Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat. 

(Pressemelding, Matprat)

– Vi kan hente frem minner og smaker fra barndommen gjennom retter som hønsefrikassé, skinkestek og hjemmelagde kjøttkaker. Dette er retter som smaker godt og samtidig skaper en slags følelse av trygghet. Det å hente frem oppskrifter fra mødre og bestefedre gir oss en form for bånd til fortiden, sier Anne Zondag.

Interesse for gamle metoder

Ifølge Zondag kan vi kalle dette Old Cool eller new traditional. Vi finner ikke helt noen gode oversettinger her.

– Det er ikke et poeng å bruke en fancy råvare, men heller følelsen av å starte med et stykke kjøtt og bruke tid på å hente frem smak fra råvaren. Eksempel på dette kan være å lage ertesuppe eller koke kraft fra bunnen av. Et annet ord for dette er slow cooking, som henviser til selve prosessen.

Vi har alltid vært glad i tradisjonsmat men nå som verden beveger seg så raskt fremstår maten på mange måter som viktigere enn før. Unge voksne viser interesse for gamle metoder som sylting og fermentering. Mat blir en form for rekreasjon hvor vi kan slappe av og samtidig skape noe. Vi griper til råvarer som kan foredles til produkter vi har glede av å dele med andre.

Tradisjonsmaten får større betydning

Vi søker tilbake til det opprinnelige, og vil vite mer om hvor maten kommer fra. En del dyrker sine egne grønnsaker på andelsbruk og parseller, og det har blitt populært å være deleier i ulike dyr som gris, høns og lam, og få sin andel av kjøttet etter slakt. Her i Norge har vi holdt gris i over 3500 år, og veldig mange av de mest tradisjonsrike matrettene våre er laget med svinekjøtt. Cecilie Maske som er kokk og matrådgiver i MatPrat forteller at tradisjonsrike retter er i vinden som aldri før. Oppskrifter som er satt sammen av få råvarer med klare og tydelig smaker som passer godt sammen.

– Oppskrifter som betasuppe, svineknoke og flesk og duppe er noen av rettene som har økt i popularitet de siste årene. Disse er laget på stykningsdeler som det tar lang tid å tilberede, og som kanskje krever litt ekstra kunnskap, men som til gjengjeld gir både smakfullt og mørt kjøtt.

– For meg er betasuppe med mørt kjøtt fra salt eller røkt svineknoke og masse rotgrønnsaker noe av det beste jeg kan få nå på vinteren, avslutter Maske med et smil.

Les også

Olavsrosa tildelt Ivaregga

Ivaregga har blitt tildelt Norsk Kulturarv`s kvalitetsmerke, Olavsrosa. Den ble utdelt av Erik Lillebråten, direktør i Norsk Kulturarv. Fagrådet i Norsk Kulturarv si vurdering: Plassen har kulturhistorisk verdi knyttet til Røros kobberverk, som betydde mye for utviklingen av Tolga. Bygningene...

Olavsrosa tildelt Børkjens gård

For 20 år siden ble Jarle og Marit Tveit gårdeiere i Hamrabø i Suldal. Børkjenes gård med sine 40 tilhørende bygninger har gitt den tidligere regnskapsføreren og kona nok å henge fingrene i. Tidlig i sommer mottok de Olavsrosa som...

Utdeling av den nasjonale kulturlandskapsprisen 2023 til Skjolden Beitelag

Den nasjonale Kulturlandskapsprisen 2023 er i dag 23.08.2023 tildelt Skjolden beitelag for deira arbeid og engasjement for kulturlandskapet i Mørkridsdalen.Mørkridsdalen landskapsvernområde (LVO) vart oppretta 7. august 2009 samstundes med Breheimen nasjonalpark. LVO grensar til nasjonalparken, og er ein viktig innfallsport...