
Museumsdirektør ved Blaafarveværket Tone Sinding Steinsvik, vinner EUs Kulturminnepris/Europa Nostra Award 2018.
Brussel, Haag, 15. mai 2018.
Vinnere av EUs Kulturminnepris/Europa Nostra Awards, den høyeste utmerkelse innen sitt felt i Europa, ble kunngjort i dag av Europakommisjonen og Europa Nostra, det ledende europeiske nettverk innenfor kulturminnebevaring. De 29 prisvinnerne fra 17 land har fått annerkjennelse for sin imponerende innsats innenfor bevaring, forskning, ekstraordinær innsats og utdanning, læring og bevisstgjøring. Den norske museumsdirektøren ved Blaafarveværket Tone Sinding Steinsvik er blant dette årets vinnere. Som et bidrag til det europeiske kulturminneåret har årets priser spesielt vektlagt den europeiske dimensjon blant de utvalgte prisvinnerne. Vinnerne vil bli hedret med en spesiell seremoni i Berlin 22. juni i forbindelse med det første toppmøtet som finner sted knyttet til europeiske kulturminnebevaring.
Europeere og folk fra resten av verden kan nå stemme via internett på en Publikumspris og fremme sin støtte til de utvalgte prisvinnerne fra eget eller andres land.
«Jeg gratulerer hjerteligst årets «kulturminne-mestere» som har blitt kåret til vinnere av EUs Kulturminnepris/Europa Nostra Awards. Vi er dypt imponert over deres ekstraordinære egenskaper, kreativitet, engasjement og sjenerøsitet som så mange profesjonelle, frivillige og støttespillere innenfor kulturminnefeltet viser over hele Europa. Det fortjener heder og videre støtte. Våre prisvinnere er levende bevis på at vår felles kulturarv langt fra bare er et minne om vår fortid, men også en nøkkel til å forstå vår samtid og en ressurs for vår fremtid. Vi må derfor anvende Det europeiske kulturminneåret til å understreke verdiene som ligger i vår felles kulturarv for Europas fremtid» fastslår Plácido Domingo, den verdenskjente operasangeren og president i Europa Nostra.
«Kulturarven i all sin mangfold er en av Europas mest verdifulle aktiva. Den bygger bro mellom folk og samfunn, likeså mellom fortid og fremtid. Kulturarven er sentral for vår identitet som europeere og spiller også en levende rolle i å fremme vår sosiale og økonomiske utvikling. Jeg gratulerer årets vinnere med EUs Kulturminnepris/Europa Nostra Awards og deres medarbeidere for et eksepsjonelt innovativt arbeid. Takket være deres dyktighet og innsatts har mange europeiske kulturarv-skatter blitt bevart og tatt i bruk. Det er viktig å understreke at deres arbeid gjør at mennesker med forskjellig bakgrunn kan oppdage, utforske og engasjere seg i vår rike kulturarv, i den ånd som vi ønsker å markere ved Det europeiske kulturminne-året i 2018» sier Tibor Navracsics, den europeiske kommisjonæren for utdanning, kultur, ungdom og sport.
Vinnerne er valgt av uavhengige juryer, bestående av eksperter innenfor sine respektive fag. De har vurdert 160 nominasjoner fremmet av organisasjoner og enkeltpersoner fra 31 forskjellige europeiske land.
Vinnerne vil bli hedret på Den europeiske pristildelings-seremonien den 22. juni på Kongressenteret i Berlin. Seremonien ledes av Tibor Navracsics og Maestro Plácido Domingo. Syv Grand Prix-vinnere, som i tillegg mottar Euro 10.000 og vinneren av Publikumsprisen, vil bli kunngjort under seremonien.
Tysklands president, som er den høyeste beskytter av EUs kulturminneår i Tyskland, Dr. Frank-Walter Steinmeier, vil være tilstede under pristildelings-seremonien. Seremonien vil avholdes for 1000 gjester, deriblant høytstående tjenestemenn fra EU-institusjonene og medlemslandene, og ledende representanter for kulturminneorganisasjoner fra hele Europa.
Vinnerne vil presentere sine prosjekter på en tilstelning (Excellence Fair) den 21 juni på Allianz-Forum. De vil også bidra til forskjellige andre arrangementer i Berlin 18.-24. juni, under Det europeiske kulturminne-toppmøtet, som har «Sharing Heritage – Sharing Values» som sitt motto. I fellesskap arrangerer Europa Nostra, den tyske kulturminnekomiteen (DNK) og organisasjonen for preussiske kulturminner årets toppmøte. Det har bl.a. som ambisjon å fremme europeiske mål og handlingsplaner for kulturminnebevaring for årene fremover, forankret i Det Europeiske kulturminneåret 2018.