VÅGÅ: – Matkulturen har vi alle felles, sa Einar Risvik frå NOFIMA under den internasjonale konferansen til SAPERE International, som var lagt til Bessheim Fjellstue 5.–7. september.

Norsk Kulturarv og Norsk Smaksskule var vertskap for konferansen i samarbeid med NOFIMA – den første i Norge i det heile. Risvik seier at eitt av måla med konferansen er å utveksle forskingserfaring mellom ulike fagfolk som arbeider med å integrere mat, smak og ernæring i skule og barnehage, setja det inn i ein kulturell samanheng og finne fram til felles plattform for ny læring blant barn og unge på dette området.
Bortimot 30 delegatar frå 10 land var påmeldt til konferansen. Dei representerer forsking og undervisning ved ulike universitet, forskingsorganisasjonar og helseinstitusjonar. Italia, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Belgia og Japan var representert i tillegg til dei fire nordiske landa. Det internasjonale møtet her til lands kjem i kjølvatnet av at smaksskulen i Norsk Kulturarv det siste året også fått internasjonal merksemd, blant anna ved at dei via samarbeidspartnaren NOFIMA har kopla seg på det internasjonale forskingsnettverket SAPERE International. Søkelyset er heile tida på sansar, smak og mat som ein viktig del av vår felles kulturarv. Leiar av Norsk Smaksskule, Tor Valdvik, understekar at dei gjennom dette samarbeidet skal sikre ein internasjonal standard også i framtida.
Konferansen var støtta av Sparebank1 Lom & Skjåk, Vågå kommune, Region Nord-Gudbrandsdal og Oppland fylkeskommune.
• Sapere: Internasjonalt nettverk av forskarar, pedagogar og ernæringsfysiologar. Organisasjonen byggjer på ein pedagogisk metode for sensorisk trening blant barn, med tanke på at smaksopplevinga ikkje berre gjeld smakssansen. «Sapere» (latin) betyr å vita, kunna, smaka.
• NOFIMA: Matforskingsinstitutt med rundt 350 tilsette. Hovudkontor i Tromsø, avdelingar på Ås, i Alta, Bergen, Stavanger og Sunndalsøra. NOFIMA driv forsking og næringsretta utvikling innan matindustri, fiskeri og akvakultur.

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarv inn i referansegruppe

Setersatsing i årets jordbruksoppgjør (Foto: Randi Valde) Fjellbeitene er ein viktig ressurs, men med tilgang på all verdens ressursar og import av matvarer, er våre eigne blitt mindre lønnsame. På 100 år har 90 000 setre blitt til 900, og...

Gode smakar, framifrå ungdom og fullt hus

Opning av utstillinga « Ungdommens matfat i Innlandet» vart ein stor dag for Norsk Smaksskule, for ungdommar og lærarar som har vore med på prosjektet og sist men ikkje minst Maihaugen. Utstillinga er ein del av Maihaugen si utstilling «Mat-mer...

Møte med Kulturmiljøutvalget – Norsk Kulturarvs innspill

Foto: Sygard Grytting Sammen med Foreningen Fredet har Stiftelsen Norsk kulturarv i dag møtt Kulturmiljøutvalget i innledende og viktig møte med tanke på arbeidet med den nye «Kulturmiljøloven». Det vi – som interesseorganisasjon for eiere av fredete og verna kulturminner...