Stiftelsen Norsk Kulturarv har i samarbeid med en ekstern avgiftsrådgiver utarbeidet retningslinjer for avgiftsbehandlingen av serveringstjenester og kulturtjenester som omsettes samtidig. Hensikten med disse retningslinjene er å gi medlemsbedriftene et verktøy som kan benyttes ved vurderingen av egen avgiftsplikt når det omsettes serveringstjenester og kulturtjenester.(Foto: Fausko Skysstasjon)

Flere av våre medlemsbedrifter omsetter serveringstjenester med innslag av kulturformidling, for eksempel omsetning av serveringstjenester med innslag av blant annet felespilling og diktlesning.

Når det kommer til avgiftsbehandlingen av slike tjenester, er utgangspunktet at medlemsbedriftene skal beregne utgående merverdiavgift med 25 % når det omsettes serveringstjenester. Videre skal det ikke beregnes utgående merverdiavgift når det omsettes kulturtjenester, da slike tjenester er unntatt fra merverdiavgiftsloven.

Når serveringstjenester og kulturtjenester omsettes samtidig, så kan det imidlertid rent avgiftsmessig bli spørsmål om det leveres én eller flere selvstendige ytelser. Dette spørsmålet har relevans i de tilfeller hvor de ytelsene som leveres har forskjellig avgiftssats eller er unntatt fra merverdiavgiftsloven, slik som er tilfelle når det omsettes serveringstjenester og kulturtjenester.

I retningslinjene som er utarbeidet er det blant annet laget en oversikt over sentrale momenter som kan benyttes ved vurderingen av om det leveres en eller flere selvstendige ytelser. Det er også utarbeidet et hjelpedokument som kan benyttes som verktøy ved vurderingen av egen avgiftsplikt når det omsettes serveringstjenester og kulturtjenester samtidig.  
 

Retningslinjene og hjelpedokumentet er tilgjengelig på våre nettsider og kan for øvrig lastes ned her(klikkbar link).

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarv inn i referansegruppe

Setersatsing i årets jordbruksoppgjør (Foto: Randi Valde) Fjellbeitene er ein viktig ressurs, men med tilgang på all verdens ressursar og import av matvarer, er våre eigne blitt mindre lønnsame. På 100 år har 90 000 setre blitt til 900, og...

Gode smakar, framifrå ungdom og fullt hus

Opning av utstillinga « Ungdommens matfat i Innlandet» vart ein stor dag for Norsk Smaksskule, for ungdommar og lærarar som har vore med på prosjektet og sist men ikkje minst Maihaugen. Utstillinga er ein del av Maihaugen si utstilling «Mat-mer...

Møte med Kulturmiljøutvalget – Norsk Kulturarvs innspill

Foto: Sygard Grytting Sammen med Foreningen Fredet har Stiftelsen Norsk kulturarv i dag møtt Kulturmiljøutvalget i innledende og viktig møte med tanke på arbeidet med den nye «Kulturmiljøloven». Det vi – som interesseorganisasjon for eiere av fredete og verna kulturminner...