
- Norsk Smaksskule fyller i en viktig rolle for norske barn og unge, sa Lars Petter Bartnes under åpningen av Norsk Smaksskule på Sentralen i Oslo mandag 19. august.
«Vi i Norges Bondelag er veldig opptatt av at folk skal være bevisst på hvor maten er produsert og at lokal mat produsert med stolthet blant oss gårdbrukere. Skoler og barnehage må gjerne ta kontakt med norske bønde for å besøke og lære mer om norsk matproduksjon.» Bondelagsleder, Lars Petter Bartnes kom med åpen invitasjon til norske skoler og barnehager. Han oppfordret skole- og barnehagelærerne som deltok på Norsk Smaksskules kurs i Oslo til å ta kontakt med en sitt lokale bondelag og be om å få komme lære om livet på en gård.
Urban farming som brobygger
Bartnes fortalte at avstanden mellom gårdbrukerne og forbrukeren har blitt mindre de siste årene. – Avstanden mellom bonden og forbrukeren økte en periode. Men siste tiden har selvdyrking i små skala i by og bygd blitt trendy. Den interessen – om hvordan man steller med planter for å produsere mat, når man ser hva som skjer når det er for mye eller for lite vann. Det er en utvikling vi synes er spennende.
Bondelagslederen uttalte at han mener debatten om norsk matproduksjon og erkjennelsen av viktigheten av en solid matproduksjon i landet er økende – og det er noe vi i Norges Bondelag synes er bra.
Nominerte Norsk Smaksskule til Nordisk Matpris
De nordiske bondelagsorganisasjonene står bak «Embla Nordisk Matpris». Målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. I 2019 nominerte Norges Bondelag Norsk Smaksskule til den prestisjetunge prisen i kategorien «mat til barn og unge».