
På dagen for 25-årsjubileet til NaKuHel-senteret i Asker er Smia og verkstedet på Sem i Asker er tildelt det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa.
Tirsdag 12. november delte styreleder i Norsk Kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl ut det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa til Smia og verkstedet på Sem i Asker. Olvasrosa ble innvilget etter søknad fra NaKuHel-senteret i Asker, som siden 1994 har hatt sin aktivitet der. «I mine øyne symboliserer Olavsrosa en grunnleggende respekt for fortidas kultur- og skaperevne. Samtidig formidler den kunnskap, glede, nytte og spenning knyttet til vår egen tid», åpnet styreleder i Norsk Kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl.
Småbrukerlærerskolen på Øvre Sem ved Semsvannet i Asker har historie tilbake til 1914. Det var Stortinget som den gang fattet beslutningen om at det var behov for en skole som kunne utdanne lærere for småbrukere. Hensikten var å lære småbrukerne hvordan de kunne legge til rette for intensiv og rasjonell drift av de mange småbrukene rundt om i landet. Undervisningen var rettet mot praktisk drift innen jordbruk, husdyrhold og hagebruk. I 1962 ble skolen på Sem fusjonert med Norges Landbrukshøgskole i Ås.
Smia, som er en av bygningene som har kvalifisert til Olavsrosa, fungerte lenge som et lærested for de som ville lære å reparere jordbruksredskap og maskiner. Rehabiliteringen av smia kom i stand etter en bred mobilisering av frivillige, bevilgninger fra

Sparebankstiftelsen DNB, Asker kommune, spillemidler og ved salg av «Smie-aksjer». Rehabiliteringen er gjennomført av en frivillig prosjektgruppe av fagpersoner – og en dugnadsgjeng ledet av en byggmester. Arbeidet har vært gjennomført på en faglig god måte. I 2006 ble Smia kulturkafe åpnet. Det har blitt en populær møteplass og kafe – som er åpen hele året. Smia har betydd mye for NaKuHel-senteret.
Verkstedbygningen ble vedtatt bygget da Småbrukerlærereskolen ble etablert i 1915. Den ble da brukt til benkeverksted, maskinrom, kontor og smie. I 2. etasje var det plass til materialer og ferdige gjenstander og i kjelleren var det lager for grønnsaker og redskaper til hagebruket. I mange år etter at skolen ble fusjonert med Landbrukshøyskolen, ble verkstedbygningen brukt til allehånde virksomheter. Men NaKuHel-senteret i Asker hadde etter hvert behov for mer plass – og i 2016 startet et omfattende innvending og utvendig restaureringsarbeid av den gamle verkstedbygningen. Arbeidet ble finansiert av Asker kommune. Åpningen fant sted i 2017.
Styreleder i Norsk Kulturarv, sa blant annet følgende i forbindelse med overrekkelsen: «Verkstedet er rehabilitert med stor omhu og i tråd med verneforskriften – i tett dialog med myndighetene. Resultatet er meget vellykket; både i forhold til vernet, til de estetiske krav og til funksjonalitet. At småbrukerlærerskolen på 2000-tallet har funnet ny anvendelse, er også helt i tråd med Norsk Kulturarvs visjon; «Vern gjennom bruk»!»
Kolle Grøndahl la også til hvilket flott samlingssted Sem har blitt for folk fra hele kommunen. «Sem er blitt en perle for bygda – der det ligger i naturskjønne omgivelser. Et sted i mangfoldets tjeneste, godt for folkehelsa ot til glede for alle som ønsker å bruke stedet. Dette kan dere være stolte av», sa styrelederen under overrekkelsen.
Styreleder i NaKuHel Asker, Thomas Koefoed var tydelig rørt over annerkjennelsen Olavsrosa representerer. «Takk til alle de som har bidratt til å få dette til; alle frivillige og profesjonelle i og utenfor NaKuhel Asker. Ikke minst takk til Norsk Kulturarv som har verdsatt arbeidet som NaKuHel Asker og Asker Kommune har lagt ned, og som når gir oss den største og fineste prisen som et slikt arbeid kan belønnes med. Takk skal dere ha!»