Øvre-Eide gård i Bergen er tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa. - Vi er stolte og glade over denne viktige utmerkelsen, sier Arild Nydegger Øvre-Eide. (Foto: Ingrid Skogeng Hansen)

Med en helt unik beliggenhet i idylliske omgivelser ved Jordalsvannet i Eidsvåg i Åsane, finner du praktgården, Øvre-Eide Gård – kun 5 minutters biltur fra Bergen sentrum. Styret i Norsk Kulturarv har vedtatt å tildele det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa til gården, men på grunn av pandemisituasjonen er utdelingen utsatt på ubestemt tid.

«Øvre-Eide gård er nok et eksempel på «vern gjennom bruk». Gjennom nennsom modernisering har gårdens eier klart å bevare gårdens bygningsmessige uttrykk og historie, samtidig som gården tilfredsstiller vår tids krav til bruker-komfort. At denne perlen av en gård ligger så nær Bergen sentrum, gjør at stedet er tilgjengelig for en stor befolkning», sier styreleder i Norsk Kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl om den nyslåtte Olavsroseinnehaveren.

– Vi er stolte og glade over denne viktige utmerkelsen, sier Arild Nydegger Øvre-Eide, eier av Øvre-Eide Gård. – Den eldste delen av våningshuset vårt er fra 1500-tallet og dette å ivareta kulturarven er vår første prioritet i alle sammenhenger. Å få en påskjønnelse med Olavsrosa både varmer og inspirerer til videre innsats! 

Både gården og det vakre hovedhuset har historiske røtter helt tilbake til 1500-tallet. Her drives det gårdsdrift, og i tillegg er det flere annerledes og stemningsfylte selskapslokaler, hvor det ønskes velkommen til alle typer selskap; bryllup, konfirmasjoner, dåp, minnestunder, bursdager, firmasamlinger, kurs og konferanser.

Maten er kortreist og av ypperste klasse, og gården har både egne kokker og konditormester! ​Gården er også vertskap for mange ulike typer gårdsbesøk, rideturer og åpen gård, hvor både små og store får mulighet til å oppleve gårdsdrift og nærkontakt med dyr. 

Lokalene egner seg for selskap fra 2 til 90 personer. Våren 2018 gjennomgikk gårdens rustikke låve en enorm oppgradering, og har nå fått eget kjøkken, toaletter, balkong med utsikt mot hagen, og flere store vinduer mot Jordalen, vannet og fjellene. Den unike sjarmen er ivaretatt. 

I storstua kan man ta en reise tilbake i tid, med lysekroner og antikke tømmervegger datert helt tilbake til 1540. Storstua ligger i gårdens våningshus, som også tilbyr flere mindre rom og en vakker tilstøtende hage mot bøen og Jordalsvannet. For en helt spesiell opplevelse man også ta en tur ned i gårdens gamle fangehull, hvor blafrende stearinlys og mursteinsvegger setter en unik stemning. 

Les også

Olavsrosa tildelt Ivaregga

Ivaregga har blitt tildelt Norsk Kulturarv`s kvalitetsmerke, Olavsrosa. Den ble utdelt av Erik Lillebråten, direktør i Norsk Kulturarv. Fagrådet i Norsk Kulturarv si vurdering: Plassen har kulturhistorisk verdi knyttet til Røros kobberverk, som betydde mye for utviklingen av Tolga. Bygningene...

Olavsrosa tildelt Børkjens gård

For 20 år siden ble Jarle og Marit Tveit gårdeiere i Hamrabø i Suldal. Børkjenes gård med sine 40 tilhørende bygninger har gitt den tidligere regnskapsføreren og kona nok å henge fingrene i. Tidlig i sommer mottok de Olavsrosa som...

Utdeling av den nasjonale kulturlandskapsprisen 2023 til Skjolden Beitelag

Den nasjonale Kulturlandskapsprisen 2023 er i dag 23.08.2023 tildelt Skjolden beitelag for deira arbeid og engasjement for kulturlandskapet i Mørkridsdalen.Mørkridsdalen landskapsvernområde (LVO) vart oppretta 7. august 2009 samstundes med Breheimen nasjonalpark. LVO grensar til nasjonalparken, og er ein viktig innfallsport...