Hausten er kornets årstid - kvifor ikkje kombinere den med å lære om skuronn med ei kornveke?

Her er eit forslag på ein vekesplan for arbeid med korn i skule, barnehage eller heime. Under følgjer nokre av oppskriftene.

Måndag: Bak grovt brød.
Tysdag:  Lag havregraut.
Onsdag: Bak grove rundstykker.
Torsdag: Lag byggrynsgraut
Fredag:  Lag knekkebrød.

Hensikta med oppgåva er å bevisstgjera korn og frø som ein del av det daglege kosthaldet. Set fokus på at dette er sunt og mettande. Lær elevane litt om kor det kjem frå, korleis det dyrkast og korleis det nyttast i det daglege. Fortel litt om næringsinnhaldet.
Kva slags betydning har korn hatt i Norge? Er det skilnad på det brødet du bakar sjølv, mot det du kjøpar i butikken?

Diskuter smak og evt særeigenheitar hjå kornet og frøet. Kva korn egner seg til kva? Kva nyttar man korn til? Kva er fiber?
 

Oppskrift på grovt brød

100 g sammalt rug
100 g sammalt hvete
125 g lettkokte havregryn
1 ss solsikkefrø
Ca 450 g hvetemel
1 pk tørrgjær
1 ss salt
1 ss honning
5 dl vann
Start med vatn, det grove mjølet, havregryn og solsikkefrø og rør dette i om lag 5 minutter. Tilset hvetemel, gjær, salt og honning. Elt deigen i 10 minutter. Deigen skal sleppe kanten på bollen. Tilset meir mjøl dersom deigen blir for laus.
Heves til dobbel storleik.
Delast opp i 2 emner og hevast på nytt.
Penslast med vatn og steikast i ovn på 200 grader i ca 35-40 minutt

Oppskrift på havregraut

½ liter vatn
½ liter mjølk
3 dl lettkokte havregryn
1 ts salt
Kok opp vatn og mjølk. Dryss havregryna oppi, rør godt og la det småkoke i om lag 5-6 minutter. Smak til med salt.
Kan serveres med til dømes rosinar, honning, syltetøy, sukker og kanel.

Oppskrift på byggrynsgraut

2 dl byggryn frå Skjåk
1 liter mjølk
½ ts salt
Bløtlegg gryna i vatn i ca 2 timar. Slå av vatnet. Kok opp mjølk og tilset byggryna. La det småkoke i ca 1 time. Rør av og til. Server med sukker og kanel, syltetøy, brunost eller honning.

Oppskrift på knekkebrød

2 dl solsikkefrø
2 dl havrekli
2 dl sesamfrø
2 dl havregryn
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ss salt
1 ss honning
1-2 ss kveitemjøl
7 dl vatn
Bland alle ingrediensane i ein bolle, å la det stå og svelle i om lag 1 time.
Legg passe mengde av røra på eit bakepapir. Stryk det utover. (Tips: Bruk plastfolie!! Da kan man stryke det heilt flatt og jamnt utover.) Steikast på brett i omn. 160 grader varmluft, i om lag 20-30 minuttar.

Les også

Møte med Kulturmiljøutvalget – Norsk Kulturarvs innspill

Foto: Sygard Grytting Sammen med Foreningen Fredet har Stiftelsen Norsk kulturarv i dag møtt Kulturmiljøutvalget i innledende og viktig møte med tanke på arbeidet med den nye «Kulturmiljøloven». Det vi – som interesseorganisasjon for eiere av fredete og verna kulturminner...

Stiftelsen Norsk Kulturarvs ærespris 2022

Helle Hundevadt har fått tildelt Stiftelsen Norsk Kulturarv sin ærespris for 2022. Prisen ble utdelt av styreleder Jørn Holme. Styrets begrunnelse: Helle Hundevadt har utvist et enormt engasjement for å utvikle og skape opplæringstilbud for både skoleungdom og voksne. Hun...

10 millioner til ny «Ta et tak»-aksjon

Foto: Thor Thingbø I styremøtet sitt 24. august, tildelte Stiftelsen UNI 10 millioner kroner til Norsk kulturarv til en ny «Ta et tak»-aksjon for 2022-23.Dette blir 16. aksjonen siden starten i 1998.Med denne tildelinga vil over 63,5 millioner kroner være...