
Det ble feiret med brask og bram på Geitmyra Matkultursenter når Gjensidigestiftelsen lanserte sin nye storsatsing på kosthold onsdag 21. juni. (Foto: Gjensidigestiftelsen)

Årets kjøkkensjef 2017,Frode Selvaag
Gjensidigestiftelsen gir 40 millioner kroner til en nasjonal kostholdssatsing. Satsingen er den største enkeltbevilgningen til et bedre kosthold i befolkningen noensinne. Dette ble lansert på på Geitmyra matkultursenter i Oslo. Frode Selvaag fra Norsk Smaksskule og May Britt Stormoen fra Geitmyra hadde med seg hver sin gruppe fra gjengen i DugguL, elever fra Raufoss ungdomsskole som nylig vant NM i lunsj i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt. – Gjensidigestiftelsen er opptatt av å gjøre Norge tryggere, sunnere og mer aktivt. Vi ser at mange tenker fysisk aktivitet når de søker støtte hos oss, men vi mener at kosthold er like viktig for å ha god livskvalitet, sunn helse og en mulighet for å leve et godt liv, sa Unn Dehlen, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen. Dette er årsaken til at Gjensidigestiftelsen nå satser 40 millioner kroner på en rekke nasjonale tiltak som skal bedre kostholdet til den norske befolkningen. – Vi har gått i dialog med noen av de største aktørene i kostholds-Norge, og sammen skal vi gjøre vårt for å bedre det norske kostholdet, fortalte Dehlen. En av disse er Norsk Smaksskule
Et kjempesignal til kostholds-Norge
En av de som mottok nyheten med stor begeistring, var Frode Selvaag. Han ble kåret til «årets kjøkkensjef 2016» i mars, og er tilknyttet prosjektet Norsk Smaksskule. Smaksskulen tilbyr kurs til barnehage- og skoleansatte som trenger faglig påfyll til hvordan de kan jobbe med smak, mat og råvarer med barn og unge. – Vi opplever at kunnskapen om norsk

presenterte storsatsingen på tunet på Geitmyra.
mattradisjon og kompetansen på matlaging blir redusert fra generasjon til generasjon, og at mange av de som arbeider med mat- og helsefaget føler at de trenger bedre kompetanse på dette feltet, forklarte Selvaag. Norsk smaksskule har tidligere fått støtte til sitt arbeid av Gjensidigestiftelsen. I tillegg til dette har smaksskulen fått støtte fra en rekke andre aktører. Ikke minst fra Sparebankstiftelsen DNB som siden oppstarten i 2012 har gitt over 10 millioner til prosjektet. – Vi synes det fantastisk at stiftelser ser viktigheten av arbeidet vårt, og nå har vi muligheten til å gi enda flere barn- og unge kunnskap som kan være et godt fundament for et sunt kosthold i fremtiden, forteller Tor Valdvik, leder for Norsk Smaksskule.
– Skolen er nøkkelen
– Vi ser at vi må starte med de unge. Skolebarn er lærevillige, og får du god opplæring og bevissthet i skolealder kan du både påvirke matinnkjøp og måltider hjemme. I tillegg trenger mange god tilrettelegging med tanke på lunsjen på skolen. – Mange unge gjør usunne valg på nærbutikken i stedet for å planlegge måltidene sine bedre i forkant, forklarer gavesjef Ingrid Tollånes i Gjensidigestiftelsen. – Satsingen vil derfor fokusere på barn i barnehage og i skole, frivillige organisasjoner på kostholdsfeltet og NM i lunsj for ungdomsskoletrinnet, fortsetter hun.

Tor Valdvik(t.v.) og mesterkokk, Frode Selvaag.
Leder i smaksskulen, Tor Valdvik var svært begeistret for Gjensidigestiftelsens nye satsing.- Dette er svært gode nyheter for norske barn og unge. Norsk Smaksskule er stolte av å være en del av den store satsingen Gjensidigestiftelsen gjør på dette området. Vi brenner for å skape positive atferdsendringer knyttet til kosthold og vi ønsker gjerne å gjøre enda mer på området.