
Norsk Kulturarv skal nå, med økonomisk støtte fra Riksantikvaren, gjennomføre en undersøkelse for å ta rede på hva slags hindre offentlige regelverk kan skape for bedrifter som tar utgangspunkt i kulturminner.
Natur- og kulturarv danner grunnlaget for reiselivet i Norge. Kulturminner, kulturmiljø og landskap gir muligheter for verdiskaping og ulike former for kommersiell virksomhet. Da er det svært synd at mange som ønsker å drive næringsvirksomhet tilknyttet kulturminner, møter mange hindringer på sin vei.
Norsk Kulturarv skal gjøre en undersøkelse blant hundretalls bedrifter for å finne ut om det eksisterer unødvendige regelverk som hindrer mulighetene for verdigskaping i og omkring kulturminner. Undersøkelsen vil være en landsomfattende kartlegging, fortrinnsvis av innehavere av det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa, men også utvalgte kommuner og museer.Kanskje kan man få inn noen særbestemmelser, med tanke på tilrettelegging for kommersiell aktivitet i og rundt freda kulturminner? Håpet er at undersøkelsen blir et viktig bidrag i arbeidet med å legge best mulig til rette for aktiv bruk og bevaring av kulturminner.
– Vi håper at resultatet av undersøkelsen vil føre til at myndighetene ser på disse bedriftene med litt andre øyne, og utarbeider særbestemmelser for disse virksomhetene, sier direktør i Norsk Kulturarv, Erik Lillebråten. Direktøren håper prosjektet vil kunne føre til at gode idèer i mindre grad blir stoppet av offentlige bestemmelser. Planen er at resultatet av undersøkelsen skal legges fram før sommeren.