
Norsk Smaksskule har drevet med kurs og aktiviteter knyttet til sensorikk, smak og mat- og måltidskultur i en årrekke. Nå tas smaksskulen inn i museenes verden, etter milliongave fra Sparebankstiftelsen DNB. (Foto: Ingrid Blessom/Norsk Kulturarv)
Norsk Smaksskule har i samarbeid med Stiftelsen Lillehammer Museum ved Maihaugen fått en million kroner til prosjektet «Barnas matfat i Innlandet» fra Sparebankstiftelsen DNB. Bakgrunnen for prosjektet er at Maihaugen skal ha den nordiske utstillinga «MAT – mer enn et måltid» 2022/2023. Maihaugen og Norsk Smaksskule skal lage et matprosjekt rettet mot barn og unge fra vinteren 2021/22 til nyttår 2022/23 hvor de, sammen med barn og unge i 9. klassene i Innlandet, dokumenterer lokale og regionale matretter og setter fokus på regionale særpreg og likheter.
Med et bærekraftsperspektiv søker utstillingen å tematisere mat og matproduksjon i et bredt perspektiv. Hovedtemaer er gjenbruk, å spise, måltidskultur, å dyrke og transport og oppbevaring av mat. Innlandet er, i tillegg til å være en landsdel, også et nytt fylke etter sammenslåingen av Hedmark og Oppland Fylke. Hensikten er å bidra til å styrke den felles identiteten i Innlandet gjennom å finne likheter og særegenheter i «innlandsk» matkultur. Konseptet er at man skal bruke Norsk Smaksskules «train the trainers»-konsept til å skape matglede på kort og lang sikt gjennom å tilby kompetanseheving av mat- og helselærere.- Vi ser fram til det vi mener er et viktig og spennende prosjekt for barn og unge i samarbeid med Norsk Smaksskule, sier førstekonservator ved Stiftelsen Lillehammer Museum, Kristina Skåden.
Elevene skal i samarbeid med prosjektet og lærerne lære mer om norsk og internasjonal matkultur med utgangspunkt i sitt lokalmiljø gjennom undervisning, tilbereding av matretter og å lage sine egne utstillinger. I neste omgang skal deler av utstillingene presenteres på Maihaugen i forbindelse med den nordiske utstillingen «Mat – mer enn et måltid» høsten 2022. – Vi mener det vil kunne bli et spennende prosjekt da vi mener barns perspektiv på denne nordiske matutstillingen vil kunne tilføre en annen, viktig dimensjon – samt at vi tror prosjektet også vil kunne bidra positivt til mat og helseundervisningen hos skolene som deltar, sier Tor Valdvik fra Norsk Smaksskule. Prosjektet har også mål om å styrke Maihaugen som møteplass for barn og ønsker derfor styrke Maihaugens eksisterende sommerskole for barn med kompetanse og innhold knyttet til mat. I tillegg skal prosjektet kurse pedagoger og formidlere ved Stiftelsen Lillehammer Museum i mat, smakstrening og formidling av matkultur til yngre målgrupper.
Rådgiver for nærmiljø og kulturarv i Sparebankstiftelsen DNB er glad for at stiftelsen kan støtte prosjektet: «I Sparebankstiftelsen DNB har vi erfart at barn er opptatt av mat og miljø. Gjennom mat kan man bruke sansene sine, dele historier knyttet til maten, bærekraft, identitet, tilhørighet til et område og videreføring av kulturarv. Immateriell kultur er praksiser, ferdigheter og kunnskap som overføres mellom mennesker. Det tas best vare på ved at det brukes, læres bort og videreutvikles. Stiftelsen prioriterer å støtte prosjekter som viderefører tradisjoner ved at flere opplever og bidrar til kulturarven, og med denne utstillingen vil barn i aller høyeste grad bidra ved å sette sitt perspektiv på det», sier Ringstad.