Norsk Kulturarv kjører i gang nok en «Rydd et kulturminne» aksjon. Sparebankstiftelsen DNB har gitt 800 000 kroner til aksjonen.

​FOR Å GÅ RETT TIL SØKNADSSKJEMA FOR RYDD ET KULTURMINNE 2017/18 KLIKK HER. 

– Totalt har Sparebankstiftelsen gitt over 5.4 millioner kroner til Rydd et kulturminne siden 2004.- Vi er veldig glade for støtten vi får fra Sparebankstiftelsen DNB.Dette gjør det mulig å gjennomføre nok en aksjon, sier prosjektansvarlig, Randi Skogum fra Norsk Kulturarv. Også Sparebankstiftelsen DNB er fornøyde med prosjektet, som de altså har støttet i en årrekke. Sparebankstiftelsen DNB støtter prosjekter som bidrar til å ta vare på kulturarven, og gitt vår målgruppe, som er barn og unge, er Rydd et kulturminne et forbilledlig prosjekt., sier Birthe M. Selvaag.

Det europeiske kulturminneåret 2018
 

I den forbindelse ønsker vi å sette spesielt fokus på kystkultur, samisk historie, husmannsplasser, arbeiderkulturen og fiskerfamilien. Men, vi ønsker også fortsatt også at et kommer søknader om tradisjonell rydding av stier, skilting m.m

”Rydd et kulturminne 2017/18”

Aksjonen retter seg mot barn og ungdom under 18 år og kombinerer praktisk arbeid med kunnskap om kulturarven i nærmiljøet. Dette blir  den 10.aksjonen der skoler og ulike lag og foreninger er med på å rydde, skilte og tilgjengeliggjøre kulturminner eller kulturmiljøer i sitt nærområde. Dette har vært alt fra husmannsplasser, setre, gjengrodd utmark og gamle ferdselsårer til tekniske industrielle kulturminner, gravminner og bergkunst. For denne jobben får deltakergruppen  et stipend på kr 4000,- I tillegg er det  en ekstra premiering til noen av de beste prosjektene.

Aktive forvaltere av kulturlandskapet

Tidligere aksjoner har også vært svært vellykkede.  For flere av prosjektgruppene er arbeidet med kulturminnene blitt et årlig arrangement som er med på å samle lokalmiljøet til dugnad. Rapportene synliggjør et stort engasjement og mange lærerike opplevelser hos både vokse og barn. Aksjonen gir også en unik sjanse til samarbeid med antikvariske myndigheter og historielag som kan bidra med verdifull kompetanse til prosjektene.

Deltakelsen i aksjonen handler altså om mye mer enn bare bevaring av kulturminner. Gjennom arbeidet får barn og unge et personlig forhold til lokalhistorien og blir
aktive forvaltere av kulturlandskapet. Tavleundervisning blir byttet ut med friluftsliv og læring gjennom aktiv deltakelse.
 

​FOR MER INFORMASJON OM AKSJONEN, TA KONTAKT MED RANDI A. SKOGUM PÅ randi@kulturarv.no.

Les også

Kulturarven nr.95

Kulturarven nr.95 vil komme i postkassen til våre medlemmer i første halvdel av juni. Her er det mye fint lesestoff. Det er bare å glede seg.

Norsk Kulturarv`s årsmøte 2023 digitalt

Har du lyst til å delta på årsmøtet vårt digitalt i år? Da har du mulighet til å delta via Teams. Årsmøtet er onsdag 14.juni kl 18.00. Det fysiske møtet er i Risør. For å melde deg på så sender...

Utdeling av Olavsrosa til Øvre-Eide-Gård

Onsdag denne veka var det endeleg klart for utdeling av Olavsrosa til Øvre-Eide-Gård. På grunn av pandemien har dette vore utsett lenge. Nestleder i Norsk Kulturarv`s styre, Randi Bårtvedt delte ut kvalitetsmerket til dem. Det var storslått feiring og et...