Tenk deg en reise til en by, langs kysten, til en fjelldal eller i en fjord, der alle minner etter våre forgjengere var borte. (Foto: DS Turisten)

Av riksantikvar, Hanna Geiran og direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.

Hvor du ikke kan overnatte i et historisk hotell, kjøpe ferske reker i et landhandleri eller kjenne tjærelukta fra en stavkirke. Kulturminnene våre vil forsvinne fortere enn vi aner, dersom ingen ser verdien og nytten i å ta vare på mangfoldet av historie og spor fra dem som var her før oss.

Heldigvis finnes det mange engasjerte eiere som setter i stand flotte kulturminner og kulturmiljøer og åpner dem for at flere skal kunne oppleve dem. Det ser vi av søknadsbunken til Kulturminnefondet, som øker for hvert år. Kulturminner over hele landet forvandles til overnattingsplasser, serveringssteder, kulturlokaler, restaurerte turstier, flytende båter og malende møller. Steder som vi kan se, besøke og utforske. Flere av disse er kulturminner som tidligere har hatt et annet bruksformål, og som gjenbrukes på oppfinnsomme måter.

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for Riksantikvaren viser at kulturminner er en ferievinner: Når vi prioriterer kulturminneopplevelser, som historiske steder, attraksjoner eller bygninger, så er vi mer fornøyde med sommerferien, viste tallene etter sommerferien 2020. Riksantikvarens tjeneste “Kulturminnesøk” kan brukes til å finne fram til kulturminner der du bor eller reiser. I oversikten finnes over 220.000 kulturmiljø, kulturminner og landskap i Norge. Hva med å oppleve natur og kultur på Ekkerøy utenfor Vadsø, båtkulturen på Isegran i Fredrikstad, eller overnatte på et tradisjonsrikt hotell som Visnes i Stryn eller nylig gjenåpnede Steien hotell i Alvdal? Vi ønsker at flere skal kunne oppleve vår felles kulturarv gjennom synlige og håndfaste spor etter generasjoner mennesker som har bodd her før oss. Vi håper du blir med oss på reisen.

Riktig god sommer!

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarv inn i referansegruppe

Setersatsing i årets jordbruksoppgjør (Foto: Randi Valde) Fjellbeitene er ein viktig ressurs, men med tilgang på all verdens ressursar og import av matvarer, er våre eigne blitt mindre lønnsame. På 100 år har 90 000 setre blitt til 900, og...

Gode smakar, framifrå ungdom og fullt hus

Opning av utstillinga « Ungdommens matfat i Innlandet» vart ein stor dag for Norsk Smaksskule, for ungdommar og lærarar som har vore med på prosjektet og sist men ikkje minst Maihaugen. Utstillinga er ein del av Maihaugen si utstilling «Mat-mer...

Møte med Kulturmiljøutvalget – Norsk Kulturarvs innspill

Foto: Sygard Grytting Sammen med Foreningen Fredet har Stiftelsen Norsk kulturarv i dag møtt Kulturmiljøutvalget i innledende og viktig møte med tanke på arbeidet med den nye «Kulturmiljøloven». Det vi – som interesseorganisasjon for eiere av fredete og verna kulturminner...