
I jula er klementinene og nellikene viktige innslag til lukt, smak og glede. Her er en øvelse man kan gjennomføre sammen med barna i jula.
Dette trenger du:
– Klementiner
– Hel nellik
– Sukker
Sånn gjør du:
Presenter klementinen. Hva er klementin egentlig? Hva lukter den? Hvordan ser den ut? Skrap gjerne litt i skallet før dere lukter, da kommer lukten tydeligere frem.
Skrell klementinen, og skjær den i 3-4 skiver. Dere må gjerne smake på den og beskrive hva den smaker.
Kok opp 2 dl vann, tilsett 1 dl sukker og kok til sukkeret er oppløst. Tilsett 3-4 hele nellik og la det trekke i 20 minutter. Her er det viktig at man ikke overdriver bruken av nellik, da den fort kan gi veldig sterk smak.
Legg skivene av klementin i laken og la det hele marinere i ca 10-15 minutter.
«Hva er nellik? Hvor kommer det fra?»
Lag en kanelkrem og server til klementinene. Husk å snakke og lukte på kanelen før dere har den i kremen.
Kanelkrem:
½ liter h- melk
100g sukker
2-3 hele kanel
2 egg
30 g maizena
2 dl fløte.

fra Norsk Smaksskule
Sånn gjør du:
● Kok opp melk, sukker og kanelstang
● Rør sammen egg og maizena
● Bland sammen (varmt i kaldt!!)
● Kok opp på nytt. Kokes i minst 1minutt. Viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
● Sil
● Avkjøl kremen og bland den med 2 dl pisket krem
● Server gjerne med en sprø julekake F.eks krumkake.