I jula er klementinene og nellikene viktige innslag til lukt, smak og glede. Her er en øvelse man kan gjennomføre sammen med barna i jula.

Dette trenger du:
– Klementiner
– Hel nellik
– Sukker
 

Sånn gjør du:

Presenter klementinen. Hva er klementin egentlig? Hva lukter den? Hvordan ser den ut?  Skrap gjerne litt i skallet før dere lukter, da kommer lukten tydeligere frem.
Skrell klementinen, og skjær den i 3-4 skiver. Dere må gjerne smake på den og beskrive hva den smaker.
 

Kok opp 2 dl vann, tilsett 1 dl sukker og kok til sukkeret er oppløst. Tilsett 3-4 hele nellik og la det trekke i 20 minutter. Her er det viktig at man ikke overdriver bruken av nellik, da den fort kan gi veldig sterk smak.
Legg skivene av klementin i laken og la det hele marinere i ca 10-15 minutter.

«Hva er nellik? Hvor kommer det fra?»   

 

Lag en kanelkrem og server til klementinene. Husk å snakke og lukte på kanelen før dere har den i kremen.
 

Kanelkrem:
½ liter h- melk
100g sukker
2-3 hele kanel
2 egg
30 g maizena
2 dl fløte.                                  

                                                                                                                                               
    

Mesterkokk, Per Ivar Berget
fra Norsk Smaksskule

                                                           
Sånn gjør du:
● Kok opp melk, sukker og kanelstang
● Rør sammen egg og maizena
● Bland sammen (varmt i kaldt!!)
● Kok opp på nytt. Kokes i minst 1minutt. Viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
● Sil
● Avkjøl kremen og bland den med 2 dl pisket krem
● Server gjerne med en sprø julekake F.eks krumkake.
 

 

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarvs ærespris 2022

Helle Hundevadt er i dag tildelt Stiftelsen Norsk Kulturarv sin ærespris for 2022. Prisen ble utdelt av styreleder Jørn Holme. Styrets begrunnelse: Helle Hundevadt har utvist et enormt engasjement for å utvikle og skape opplæringstilbud for både skoleungdom og voksne....

10 millioner til ny «Ta et tak»-aksjon

Foto: Thor Thingbø I styremøtet sitt 24. august, tildelte Stiftelsen UNI 10 millioner kroner til Norsk kulturarv til en ny «Ta et tak»-aksjon for 2022-23.Dette blir 16. aksjonen siden starten i 1998.Med denne tildelinga vil over 63,5 millioner kroner være...

Nytt skoleår på Hjerleid skole- og håndverkssenter

(Alle foto: Torunn Elise Kveen) Mandag starta 75 elever opp på Hjerleid skole- og håndverkssenter. Skolen gir utdanning i tradisjonshåndverksfagene treskjæring, møbelsnekring, smiing, som og tekstil, byggeteknikk, maling og overflateteknikk. Hjerleid handverkskole ble etablert i 2004 og er eid av...