– Det aller viktigste er at folk som besøker butikken skal få en god opplevelse og få kjenne på atmosfæren i ei ekte krambu, sier Kristin Olsen.

 

Skrolsvik handelssted og fiskemottak ble etablert i 1870-åra av kjøpmann Ditlef Wibe Lund fra Bjarkøy. Dette fiskeværet lengst sørvest på Senja var i stor grad tuftet på kveita i Andfjorden. På fiskebruket ble det også drevet tilvirking av saltfisk og klippfisk. Mot slutten av 1800-tallet var det stor aktivitet i fiskeværet.

Eiere skiftet opp gjennom årene, i 1926 overtok Ole Dragøy sammen med Torger og Trygve Torgersen under firmanavnet «Dragøy og Torgersen». Disse navnene sitter godt i folks minne heromkring.  I 1992 ble fiskebruket avviklet og butikken nedlagt.

Tilbake i Torgersen-familiens eie

– Etter at butikken stengte overtok det lokale museet den i noen år, før den kom under Midt-Troms Museum. Dette er sjette sesongen vi har åpen, de fire første årene i regi av museet, men for to år siden kom den tilbake i Torgersen-familiens eie. Det er jeg og mannen min, Gunnar Torgersen, som driver den, forklarer Kristin Olsen.

Ekteparet bor i våningshuset rett bortenfor, også dette et av handelsstedets opprinnelige bygninger. Nede på brygga driver Midt-Troms Museum et kveitemuseum.

Den gode kanelbollen

Bak disken i butikken står en ung mann og ekspederer. Han er fjerde generasjon Torgersen, altså sønn av Gunnar og Kristin. Butikken er autentisk med sitt komplette krambu-interiør. Her henger et variert vareutvalg under taket, og hyllene og reolene er fulle med alt mulig som var å få kjøpt før i tida. Ei krambu hadde jo det meste.

– Dette er ei museumsutstilling, supplert med lokal husflid. Vi ønsker at det skal være slik det opprinnelig har vært her, sånn at folk som kommer innom kan få kjenne på atmosfæren og få en god opplevelse. Vi selger kaffe, te, is, drops og karameller. Og den gode kanelbollen er standard, poengterer Kristin.

 

Hatt oppsving

– Vi har åpent hver dag utenom mandag gjennom sommeren, fra kl. 11 til kl. 17. De som besøker oss er folk både fra nærområdet og langveis fra. Det er turister som kommer for å se Senja, de kommer på sykkel og i bobiler, turgåere som har vært oppe på fjellet Sjursviktinden kommer innom og kjøper seg en is. Dette er ikke noe overskuddsprosjekt, men kjempehyggelig at folk viser interesse, sier Kristin.

Hun forteller at de ellers i året har åpent ved lokale arrangementer, eller på forespørsel for eksempel når det kommer busser med pensjonister på tur.

At Gammelbutikken har hatt oppsving i besøket er positivt for ei bygd med under hundre fastboende, og der veien ender et par kilometer lenger ut.

Tekst: Liv Karin Edvardsen