Haag, 21 mai 2019. Vinnere av De europeiske kulturminnepriser/Europa Nostras priser 2019, den høyeste utmerkelse innen sitt felt i Europa, ble kunngjort i dag av Europa-kommisjonen og Europa Nostra, det ledende europeiske kulturminne-nettverk. De 25 prisvinnerne fra 16 land har fått anerkjennelsen for sin imponerende innsats innenfor bevaring, forskning, særlig innsats og utdannelse, læring og bevisstgjøring. Blant årets vinnere innenfor kategorien «særlig innsats” er Fortidsminneforeningen. Vinnerne vil bli hedret i Paris 29. oktober ved pristildelings-seremonien under Den europeiske kulturminnekongressen.

Europa Nostras priser vil også bli tildelt to særlig gode kulturminneprosjekter fra europeiske land som ikke deltar i EUs «Creative Europe» program, nemlig Sveits og Tyrkia. 

Europeere og folk fra resten av verden kan nå stemme på en Publikumspris og fremme sin støtte til de utvalgte prisvinnerne fra eget eller andre europeiske land.

Blant dedikerte enkeltmennesker som har gjort en særlig innsats og eksemplariske kulturminne-prosjekter som er prisbelønnet i 2019 finner man: Den omhyggelig restaureringen av kapellet i Turino tilegnet Det hellige klede, en ikonisk helligdom som ble ødelagt av brann i 1997 og som nå er gjenåpnet for publikum. Utviklingen av et digital arkiv for romfolket, et internasjonalt tilgjengelig arkiv som vil gjøre romfolkets kultur og historie tilgjengelig så vel som gjøre det mulig å svare på stereotyper fortalt av romfolket selv gjennom deres egne versjoner. Trofastheten vist av en av Europas eldste kulturminneorganisasjoner (NGO) som har arbeidet med å ivareta kulturarven i Norge over 175 år, og et opplæringsprogram for syriske flyktninger med bakgrunn fa kulturminnefag, driftet av Det tyske institutt i Istanbul. Et sterkt eksempel til etterlevelse for land i Europa og andre steder.

EU-kommisjonen og Europa Nostra har også offentlig en Spesiell Europeisk Kulturminnepris i erkjennelse av innsatsen til brannvesenet i Paris. Sammen med politiet og eksperter innenfor kulturminnefaget greide byens brannvesen under brannen i Notre Dame-katedralen ved mot og dyktighet å beskytte kirkens hovedstruktur fra fullstendig ødeleggelse og redde ut uerstattelige kulturgjenstander. Les en egen pressemelding om denne Spesielle prisen under «Særlig innsats» her.

“Jeg er svært stolt over å kunne gratulere alle prisvinnerne av De europeiske kulturminnepriser / Europa Nostras Priser 2019. Disse kulturarvens helter – profesjonelle og frivillige fra hele Europa – har oppnådd noe helt forbløffende. Deres arbeid for å   sette i stand, bevare, støtte og fremme Europas kulturminner og immaterielle kulturarv er av den aller fremste kvalitet. Prisene er bevis på den sterke påvirkningen kulturminneprosjektene har på vår økonomi, vårt miljø, vår kultur og vår livskvalitet. Europas kulturarv er en nøkkel til Europas fremtid og vår velstand. Dette er et viktig budskap til alle EUs borgere og alle fremtidige ledere av EUs institusjoner foran det forestående europeiske valget» uttrykte Plácido Domingo, den verdenskjente operasanger og president i Europa Nostra.

“Vår kulturarv er vår felles ressurs, en arv fra tidligere tider som fremtiden må bygges på. Den har sin plass i folks hjerter og i deres daglige liv – og er vesentlig for å utvikle en opplevelse av tilhørighet. Det europeiske kulturminneår som vi feiret i 2018 fremhever denne viktige oppgaven. Nå er det vår oppgave å fortsette å fremme denne rollen i de kommende årene. Årets prisvinnere viderefører denne utfordringen gjennom sin innsats, engasjement og kvaliteten i sitt. De får mine varmeste gratulasjoner» sa Tibor Navracsics Kommissær for utdannelse, kultur, ungdom og sport.

Uavhengige bedømmelseskomiteer bestående av kulturminneeksperter fra hele Europa har vurdert 149 nominasjoner innsendt fra 34 europeiske land, og plukket ut vinnerne.

Prisvinnerne vil bli hedret under en pristildelings-seremoni, ledet i felleskap av den europeiske kommissær Tibor Navracsics og Maestro Plácido Domingo, under beskyttelse av Emmanuel Macron, President i Den Franske Republikk, om aften 29. oktober i Paris. Syv Grand Prix vinnere (som hver vil motta €10,000) og Publikumsprisen, valgt blant årets prisvinnere vil bli offentliggjort under seremonien.

Seremonien vil være en høyprofilert tilstelning som foregår i nærvær av ledende representanter fra EU og medlemslandene, ledende representanter fra kulturminneorganisasjoner samt frivillige og profesjonelle støttespillere fra hele Europa.

Prisvinnerne vil legge frem sine prestasjoner innenfor kulturminnebevaring under Excellence Fair 28. oktober. De vil også bidra under forskjellige andre arrangementer under Den europeiske kulturminnekongressen som finner sted i Paris 27-30 oktober.

I juni 2019 offentliggjøres en oppfordring om å delta i priskonkurransen i 2020 på Europa Nostras hjemmeside.

2019 Prisvinnere

Bevaring

Castle of Montreuil Bonnin, FRANCE
Fortified Settlement of Mutso, GEORGIA
Chapel of the Holy Shroud, Turin, ITALY
Cathedral of Saint Bavo, Haarlem, THE NETHERLANDS
The Queen Louise Adit Complex, Zabrze, POLAND
Pavilion for the Presentation of Archaeological Remains, Celje, SLOVENIA
Lithica Quarry of s’Hostal, Menorca, SPAIN
Oratory of the Partal Palace in the Alhambra, Granada, SPAIN
The Portal of Glory, Santiago de Compostela, SPAIN
Medieval Tithe Barn, Ingatorp, SWEDEN
Yr Ysgwrn, Trawsfynydd, Wales, UNITED KINGDOM

Forskning

Solak 1: a Model of Predictive Archaeology, ARMENIA/ITALY
VERONA: Van Eyck Research in OpeN Access, BELGIUM
RomArchive – Digital Archive of the Roma, GERMANY

Særlig innsats

VVIA – Flemish Association for Industrial Archaeology, BELGIUM
Fortidsminneforeningen – National Trust of Norway, NORWAY

Utdannelse, Øvelse og Bevisstgjøring

TUMO Center for Creative Technologies, Yerevan, ARMENIA
History Radar 1938, Vienna, AUSTRIA
Betina Museum of Wooden Shipbuilding, CROATIA
Monument Europe, GERMANY
Stewards of Cultural Heritage, GERMANY
Greek Paths of Culture, Athens, GREECE
Commonlands: Cultural Community Mapping in Alpine Areas, Parco Nazionale Val Grande, ITALY
Le Dimore del Quartetto, Milan, ITALY
A Place at the Royal Table, Warsaw, POLAND

Bevaring

Boğaziçi University Gözlükule Excavation Research Center, Tarsus, TURKEY

Særlig innsats

Mr. Léonard Gianadda, Martigny, SWITZERLAND

 

Fortidsminneforeningen, NORGE

Fortidsminneforeningen ble etablert i 1844 og har hatt en sentral rolle i utviklingen av det landsomfattende kulturminnevernet for å bevare Norges historiske steder. Organisasjonen er avhengig av et omfattende og engasjert frivillig nettverk som i dag teller over 7000 aktive medlemmer. Juryen hyllet Fortidsminneforeningen for «175 års arbeid med bevaring av kulturarv og bevisstgjøring».

Fortidsminneforeningen eier og opprettholder nå 40 eiendommer over hele landet og gjør det i stor grad med vitenskapelig støtte og veiledning fra Riksantikvaren i tillegg til den praktiske støtten fra svært engasjerte lokale frivillige. Mange av stedene var tidligere i en svært dårlig forfatning og har nå blitt restaurert i henhold til gjeldene antikvariske retningslinjer for kulturminnevernet.

Fortidsminneforeningen eier åtte av Norges 28 gjenværende stavkirker, dette er unike religiøse monumenter som for det meste har forsvunnet andre steder i Nord-Europa. Bærekraftig og tilgjengelig bevaring av disse områdene er derfor uvurderlig for den europeisk kulturarven. Foruten Stavkirkene har Fortidsminneforeningen også flere andre historiske kirker, samt en rekke klosterruiner, et militærsykehus, et fyrtårn og et samisk småhus i Nord-Norge. I tillegg til å opprettholde områdene, jobber organisasjonen med bærekraftig utvikling og tilrettelegging for kulturturisme. 

«Blant eiendommene som de eier og administrerer er Europas siste gjenværende stavkirker som Fortidsminneforeningen har vært aktive i å beskytte. De har også vært sentrale i etableringen av et nettverk for nordiske trebyer noe som også har bidratt til bevaring av denne unike kulturarven», sier juryen.

I tillegg til bevaring av monumenter organiserer Fortidsminneforeningen også seminarer og workshops for det brede publikum, dette for å bidra i arbeidet med å takle moderne utfordringer for bevaring av kulturarven. Deres siste bidrag er prosjektet Kulturminner for alle, lansert for å formidle kunnskap om tradisjonshåndverk og teknikker til fremtidige generasjoner.

«Fortidsminneforeningen er en av Europas og ikke minst verdens eldste nasjonale frivillige organisasjoner og er fortsatt en levende og aktiv organisasjon. De produserer egne publikasjoner for nye eiere av gamle hus, kjøpt eller arvet, for best mulig å kunne hjelpe de med valg rundt antikvarisk restaurering og vedlikeholdsarbeid. Disse publikasjonene dokumenterer, bevarer og gir verdifull kunnskap om tradisjonshåndverk også til yngre håndverkere. Denne kunnskapen og settet av ferdigheter er ofte knyttet til arkitektur av tre som krever spesifikke bevaringsbehov», sier juryen.

Fortidsminneforeningens rolle som en årvåken og kyndig kritiker av det statlige kulturminnevernet er også bemerkelsesverdig. Rollen som ‘vakthund’ har vært medvirkende til å utvikle og prioritere bevaringen av norsk kulturarv opp til statlig nivå samt ha en positiv innflytelse på det politiske landskapet rundt europeisk kulturarv som helhet. 

 

Les også

Kulturarven nr.95

Kulturarven nr.95 vil komme i postkassen til våre medlemmer i første halvdel av juni. Her er det mye fint lesestoff. Det er bare å glede seg.

Norsk Kulturarv`s årsmøte 2023 digitalt

Har du lyst til å delta på årsmøtet vårt digitalt i år? Da har du mulighet til å delta via Teams. Årsmøtet er onsdag 14.juni kl 18.00. Det fysiske møtet er i Risør. For å melde deg på så sender...

Utdeling av Olavsrosa til Øvre-Eide-Gård

Onsdag denne veka var det endeleg klart for utdeling av Olavsrosa til Øvre-Eide-Gård. På grunn av pandemien har dette vore utsett lenge. Nestleder i Norsk Kulturarv`s styre, Randi Bårtvedt delte ut kvalitetsmerket til dem. Det var storslått feiring og et...