
Jon Bojer Godal grubler over laftingens «tause kunnskap» sammen med deltaker på Treseminaret i år. (Foto: Helle Hundevadt)
(PRESSEMELDING)
Siden 1903 har elever ved håndverksskolen Hjerleid på Dovre samlet besøkende fra fjern og nær til utstilling av egne produkter ved skoleårets slutt. Hjerleidutstillinga har blitt en solid og verdsatt tradisjon for både Dovre og håndverksfagene. Og selv om utstillingshelga nå utvides og utvikles, er det – og skal fortsatt være – et arrangement der elevene og håndverket står i sentrum.
Den røde tråden gjennom alle Hjerleidutstillingas arrangementer skal være fagkunnskap, håndverk og tradisjoner, og har derfor fått en fast tematikk med navnet Kloke hender.
Lørdag 10.juni er avsatt til kunnskapspåfyll:
Vi inviterer til 2 «lynkurs» i smiing og treskjæring, og til et fagseminar som er lagt opp for alle interesserte, men særlig dem som eier, eller tenker på å skaffe seg et gammelt hus!
I år samarbeider Hjerleidutstillinga med foreningen Fredet om et fagseminar med tittelen: Vi treng fleire kloke hender!
Kva gjør du som eiere ev et verneverdig eller freda hus? Kor skal du finne di «kloke hendene» som har kunnskap og erfaring nok til å restaurere slike bygninger?
Det er avgjørende at alle som er involverte i en istandsettingsprosess har kunnskap, slik at de veit kva de skal spørre etter.
Dag Lindvig har tatt sjansen og bygd opp igjen Gammel-Kleppe i Vågå og kan fortelle om muligheter og begrensninger.
Innledere på seminaret er Jon Bojer Godal og Sjur Harby, mens Steinar Moldal leder befaringa i Bygningshistorisk park og Helle Hundevadt inviterer til befaring med lunsj til Angardslien, et verneverdig tun på Dovre.
Vi legger opp til samtale og erfaringsutveksling, og kanskje kav vi knytte noen nye kontakter?
Jon Bojer Godal er en nestor innen handverksopplæring. Han har danna grunnlaget for det som i dag er Handverksinstituttet på Maihaugen, etablert Geitbåtmuseet, drevet Næmingordninga, skrevet mange bøker om handverk og jobber nå med et utviklingsprosjekt innen lafting på Hjerleid! Han er kjent for å ha sterke meninger om kulturminnevernet, det er viktig at noen sier fra!
Sjur Harby er arkeolog, har blant annet arbeidet hos Riksantikvaren, driver nå med rådgivning til eiere av eldre bygningsmasse og kulturhistoriske anlegg, utfører tilstand- og tiltaksplaner samt skriver forretningskonsepter for kommersiell bruk av eldre eiendommer gjennom firmaet Disen Kolonial.
Engasjementet får også utløp i aviser og magasiner, og han arrangerer fagseminarene «Breidablikk – nasjonalt forum for kulturarv».
Meir info og påmelding:
Helle Hundevadt, rektor/daglig leder på Hjerleid, 93 28 29 30, post@hjerleid.no