Foto: Eva Kylland

Else «Sprossa» Rønnevig fra Lillesand er tildelt prestisjeprisen De europeiske kulturminneprisene / Europa Nostra Awards 2024 i kategorien Heritage Champions. Prisen vinner hun for sin mangeårige innsats for norsk og europeisk kulturarv.  (Foto: Eva Kylland)

I over femti år har Else «Sprossa» Rønnevig vært en spydspiss innen bygningsvernet. Arbeidet startet i hjembyen Lillesand hvor hun kjempet mot utskiftingen av verdifulle historiske vinduer. Hennes innsats bidro til å etablere tydeligere regler for bevaring, noe som har endret Norges tilnærming til kulturminnevern. Gjennom sitt arbeid har hun involvert lokalsamfunn, fremmet deres stolthet over norsk kulturarv og sikret kunnskapsoverføring til fremtidige generasjoner.

Rønnevigs reise fra selvlært til høyt respektert pionér innen kulturminnefeltet er et vitnesbyrd om hennes urokkelige besluttsomhet og stamina. Hennes karriere som kulturminneverner begynte på 1970-tallet, da Norge opplevde store arkitektoniske endringer. Moderne vinduer erstattet de gamle, truet autentisiteten til historiske bygninger og brøt med de tradisjonelle, vakre husenes harmoni og europeiske preg. Rønnevig gjorde det til sin kampsak å stanse denne utviklingen, noe som ga henne kallenavnet «Sprossa», som i vindussprosse, et navn hun omfavnet og som i dag nærmest er et synonym for vindusrestaurering og bygningsvern.

Rønnevig har kjempet for bevaring av gamle vinduer gjennom folkeopplysning og innføring av klare regler for vern, men hennes bragder har omfattet langt mer enn dette. Hun har gjennomført en rekke restaureringsprosjekter, igangsatt ny produksjon av norske historiske tapeter og restaurert og gjenopplivet tradisjonelle vedfyrte bakerovner og bakstetradisjoner.

Rønnevig spilte en sentral rolle i opprettelsen av Kulturminnedagene, et landsdekkende arrangement innen frivilligheten. Rønnevigs innovative metodikk var å etablere kursarenaer i pågående restaureringsprosjekter, noe som har inspirert både amatører og fagfolk til å gå i gang med egne restaureringsprosjekter. Hun har utgitt 12 bøker og arrangert en rekke kurs over hele landet.

Rønnevig har mottatt flere priser og anerkjennelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje. Hun har overvunnet barrierer knyttet til kjønn og utdanning, og vist at lidenskap og viljestyrke kan drive endring innen kulturminnevernet. Tidligere hadde Norge en svak holdning til kulturminnevern og bevaring, men Rønnevigs møysommelige arbeid har endret dette. Hun har inspirert enkeltpersoner og lokalsamfunn til å aktivt engasjere seg i kulturminnevern. Rønnevigs pågangsmot inspirerer og hennes innsats fortsetter å forme det norske kulturarv-landskapet.

Else ‘Sprossa’ Rønnevig er en sann inspirasjon. Hun har overvunnet begrensningene og barrierene hun møtte, og er et godt eksempel på noen som har lykkes med en utradisjonell tilnærming innen kulturminnevern. Rønnevigs suksess skyldes delvis hennes positive holdning, som har hjulpet med å mobilisere og overbevise mange om viktigheten av restaurering av bygninger.

Hennes engasjement for autentisitet har bidratt til å endre måten historiske vinduer oppfattes av publikum. Også beundringsverdig er hennes europeiske perspektiv, for eksempel ved å få Norge med i European Heritage Days-programmet.

Les også

100 millioner til kirkebevaring

(Tekst: Bygg og Bevar, Foto: Marlen Langeland Hagen, Bygg og Bevar) Regjeringen har en ambisjon om at man raskt skal komme i gang med bevaringsarbeidet på kirkene. Derfor er det nå bevilget 100 millioner i reviderte nasjonalbudsjett til kirkene. Bevilgningene...

Else «Sprossa» Rønnevig hedres med europeisk kulturminnepris

Else «Sprossa» Rønnevig fra Lillesand er tildelt prestisjeprisen De europeiske kulturminneprisene / Europa Nostra Awards 2024 i kategorien Heritage Champions. Prisen vinner hun for sin mangeårige innsats for norsk og europeisk kulturarv.  (Foto: Eva Kylland) I over femti år har...

Program for Norsk Kulturarv`s årsmøte 2024

Nå er programmet for Norsk Kulturarv`s årsmøte i Hardanger klart. Lenke til program og påmelding ligger under her. Har du lyst til å delta på årsmøtet digitalt? Da kan du sende en epost til post@kulturarv.no og melde deg på der....