Walaker Hotel er med sine 380 år Norges desidert eldste. Hotellet har vært i samme families eie siden 1690. Tiende generasjon er under opplæring.

Av Trond H. Nedrebø, Pensjonisten/Pensjonistforbundet»

TripAdvisor kåret i 2019 Walaker Hotel til ett av de mest romantiske hotellene i Norge. Med sin vakre beliggenhet i naturskjønne omgivelser er hotellet blitt et attraktivt reisemål for et stadig økende publikum. Hotellet er i seg selv en destinasjon i destinasjonen.Du merker det umiddelbart når du svinger av fra riksvei 55 og inn på fylkesvei 338 for å ta fatt på siste etappe fram til Walaker Hotel i den idylliske bygda Solvorn, ved Lustrafjorden lengst inne i mektige Sognefjorden. Veien smalner, farten settes ned og tempoet blir merkbart lavere. Roen siger inn i kropp og sjel. 

FRED OG RO

Solvorn har bokstavelig vendt ryggen til travelheten på riksvei 55 et par kilometer unna. Der raser trafikken forbi. Solvorn-bygda oser av fred og ro der den lener seg mot det bratte landskapet ut mot sagnomsuste Sognefjorden og utsikt mot blant annet Urnes stavkirke. Den samme roen og idyllen er også et varemerke for Norges desidert eldste hotell, eid og drevet av Nitter Walaker-familien i ni generasjoner. Helt siden 1690 har familien holdt det gående, men driften kom i gang allerede femti år tidligere. I år kan Walaker Hotel markere 380 årsjubileum. Mye tyder på at grunnlaget ble lagt kanskje allerede to-tre hundreår tidligere. Solvorn var tingsted og rettersted, nevnt i kilder i 1322, men også omtalt allerede i 819.Tidene har skiftet, generasjoner likeså, men på Walaker Hotell er lite eller ingenting forandret. Dagens vertskap er Ole Henrik Nitter Walaker. Han er opptatt av å føre de ærverdige familietradisjonene videre. Tiende generasjon, Theodor Nitter Walaker, ble født i oktober 2006 og har allerede begynt å gjøre seg kjent med hotellets drift og mange gjøremål.

GODE FOTAVTRYKK

At hotellet har eksistert i 380 år, skaper et rykte og høye forventninger. Derfor er raushet ett av nøkkelordene i driften av Walaker Hotel.

– I respekt for historien, tradisjonene og tidligere generasjoner er jeg opptatt av at niende generasjon skal sette gode fotavtrykk. Vi legger sjel og hjerte i å se hver enkelt gjest. Filosofien er at vi skal ha det godt og trivelig sammen med våre gjester. De fortjener det beste og har kommet hit for å ta del i det vi er gode på, nemlig fred, ro, «slow life» og gode matopplevelser, kultur og storslått natur. En fantastisk ramme for romantiske opplevelser. Vi tar vare på arven, forvalter og foredler den, og i stedet for å kjøpe nytt, reparerer vi, sier en stolt Ole Henrik, struttende av entusiasme og pågangsmot.Walaker Hotel er i seg selv en attraksjon. Det ligger midt i det som National Geographic beskriver som verdens beste reisemål. 

GALLERI WALAKER 300

Inne på hoteltunet føler du ærbødighet i møtet med flere hundre års kultur og tradisjon. De velholdte bygningene kneiser stolt på sine tufter – tenk om de hadde kunnet fortelle sin egen historie! Den gamle tingstova byr gjestene på eksklusive opplevelser i unike omgivelser. Rommene er delikat innredet og dandert. Storstua i hotellets hovedbygning er innredet i en gammel, ærverdig og smakfull stil. Disse delene av hotellet kan vise til en 400-årig historie.

Tømmeret i Galleri Walaker 300 henspiller også på historien og de lange tradisjonene. Galleriet som ble åpnet i 1990, tre hundre år etter at Nitter Walaker overtok på Vollåker, er fra en gammel kirke som ble tatt ned og gjenbrukt i den gamle uthusbygningen rett bak hotellet. I den velstelte hagen bugner det av vekster i alle regnbuens farger, et kick for øye og sinn. Om våren sprer syrinen god lukt, i sommermånedene sjarmerer de ulike rosene. Omkranset av mektige fjell og med utsikt til sagnomsuste Sognefjorden, er det her du skal finne roen!

Fontener, sildrende vann og utsikten til fjorden og de flotte omgivelsene bidrar til at du senker skuldrene og slapper godt av. En lise for sjelen! Gode hagemøbler gjør at du kan synke tilbake og nyte alt du har rundt deg. Hva med et glass vin etter å ha sjekket inn på hotellet? 

KORTREIST MAT

Ta med deg din kjære til Norges eldste hotell, her kan dere nyte hverandre i fredelige og naturskjønne omgivelser, langt fra rutiner og stress. Måltidene ved Walaker Hotel er en fryd for øyet og appellerer skikkelig til smaksløkene. Frokostbordet bugner av alt du kan begjære og nyte. Lunsjen er av samme standard. Middagen er et kapittel for seg. Hva med en fire retters med tilhørende vinmeny? For eksempel rødbetsuppe servert med bronsefennikel og rips fra hagen til forrett og posjert lyr servert med beurre rouge, blomkål og aurekaviar til mellomrett. Hovedretten kan være for eksempel bakt kveite servert med honning- og sennepssaus, fennikel, squash, kål og gulrotpuré. Hva med en søt fristelse til dessert? Valrhona sjokoladekake med marinerte blåbær fra Urnes får smaksløkene til å ta seg en skikkelig springar. Etter endt middag blir gjestene invitert med inn i galleriet hvor Ole Henrik i egen person forteller historier om stedet og hotellet. Gjestene blir vist rundt i galleriet eller kan på oppdagerferd. Galleri Walaker 300 har årlig to store utstillinger. Flere kjente kunstnere har vært innom og presentert sine arbeider her. I høyloftet, på toppen av galleriet, er det muligheter for å ta imot større arrangement med opptil 70 gjester i kinooppstilling. Hotellet har for øvrig saler og rom som egner seg ypperlig for møter og mindre grupper.

EGEN KONSERT

Verten selv trakterer flere instrument. Til ære for sine gjester, men også for å roe ned etter en travel dag, setter han seg til flygelet i toppetasjen i galleriet. Tilbake til en av de 25 hotellrommene, fordelt på fire forskjellige hus, får du liflige toner med deg på veien. Rommene møter deg med utsøkte senger, et nydelig avstemt interiør med fargevalg som forener tradisjoner og tidsepoker. Etter en dag med godt traktement, er du garantert også søvn av ypperste kvalitet.

Sesongen ved Walaker Hotell er blitt gradvis utvidet. Fra tidligere å ha åpent fem måneder i året, mai – september, starter sesongen nå 1. april og varer fram til 1. november.

– Vi ønsker gjerne å gi gode tilbud til Pensjonistforbundets medlemmer både i april og oktober, men også i mai og september, forteller Ole Henrik.

Fergekaia i Solvorn er fortsatt et viktig bindeledd til omverdenen, men ikke på samme måten som i tidligere tider. Turistene kommer i et stort antall for å ta del i spektakulære historiske opplevelser.

Blant severdighetene og attraksjonene er Urnes stavkirke fra 1132, verdens eldste og den rikest dekorerte av de 28 stavkirkene som er tatt vare på i Norge. Noe av materialene stammer fra ei kirke som ble bygd i 1070-årene. Attraksjonen Urnes stavkirke kom med på Unescos verdensarvliste i 1979. Fergeturen fra Solvorn over Lustrafjorden til Urnes (Ornes) tar 15 minutter. Solvorn har historie som handelssted, kirkested, tingsted og sete for sorenskriveren i Indre Sogn. Bygda har vært kirkested siden middelalderen. Første gang Solvorn-kirken er nevnt i kildene, er på 1300-tallet. 

NITTER-SLEKTEN

Rundt 1865 var det tre handelsmenn og to bakere i Solvorn, og stedet var naturlig å reise til for folk fra omliggende bygder når de skulle selge eller kjøpe noe. Stedet hadde sin glansperiode mens fjorden var den viktigste ferdselsåren.

Nitter-slekten kom etter all sannsynlighet opprinnelig fra Skottland. Et medlem av slekten kom til Bergen i 1603 og slo seg opp som handelsmann på Vestlandet. Noen år senere flyttet deler av familien til Sogn. Christen Nitter, som senere ble grunnleggeren av det som i dag er Walaker Hotell, vokste opp i Indre Sogn. Han dro ut i verden for å lære seg et håndverk, gikk noen år i gullsmedlære før han i 1690 vendte tilbake til Solvorn og leide handelssted på Vollåker.

Takket være den ekstraordinære jobben som bygdelaget i Solvorn utretter, fremstår stedet som en perle. De fleste som bor i Solvorn er på en eller annen måte tilknyttet bygdelaget, som står for alt fra oppmerking av turstier til å bygge det flotte stupetårnet, som sto ferdig i 2017.

Navnet Solvorn er, ifølge Norsk stadnamnleksikon, «et meget problematisk navn». En mulig betydning av navnet er solvernet eller solverneren, bygda som verner eller oppbevarer solen. Det gamle høvdingsetet og kirkestedet Ornes på den andre siden av Lustrafjorden ligger badet i sol lenge etter at gårdene sør og nord for Ornes har havnet i skyggen. Navnet på bygda Solvorn er i så fall gitt av folkene bosatte på Ornes

 

Les mer om Walaker Hotell her.