Direktør Erik Lillebråten gjekk gjennom årsmeldinga for 2014, og årsmøtedeltakarane kommenterte ulike tiltak som er utførte i løpet av meldingsåret.

Direktør Erik Lillebråten gjekk gjennom årsmeldinga for 2014, og årsmøtedeltakarane kommenterte ulike tiltak som er utførte i løpet av meldingsåret. Styremedlem Bjørn Ølander orienterte om nye punkt i vedtektene:

  • Organisasjonen har forenkla strukturen gjennom ei nedlegging av aksjeselskapet. Norsk Kulturarv er dermed ein næringsdrivande stiftelse
  • Dei tilsette har fast representant i styret
  • Styret har stemmerett i årsmøtet
  • Årsmøtet konstituerer styret med leiar og nestleiar i tillegg til val av styremedlemmer.

Rekneskapen viser eit drifts- og finansoverskot på kr 319 000, og revisor Rune Pettersen kommenterte ulike sider ved oppsettet. Han sa blant anna at Stiftelsen Norsk Kulturarv pr. i dag må seiast å ha sunn økonomi.

Val

Styre

Kirsti Kolle Gøndahl (leiar)
Bjørn Ølander (nestleiar)
Hanne Kristin Jakhelln
Ellen Bojer Nordstoga
Jarle Braut
Øystein Rudi
Reidar Stangenes (frå dei tilsette)
Ivar Odnes (repr. Oppland fylkeskommune)
1. vara: Randi Bårtvedt
2. vara: Hilde Grytting

Revisor
BDO

Valkomité

Ole Tvete Muriteigen
Kirsti Indreeide
Erling Lae

Kirsti Kolle Grøndahl er attvald som styreleiar

 

Årsmøtet i Stiftelsen Norsk Kulturarv vedtok denne fråsegna, som har gått til Stortinget, dei ulike politiske partia og utdanningskomiteen, med kopi til Riksantikvaren, Fortidsminneforeninga, Kulturminnefondet og Hjerleid:

Videregående opplæring i små og verneverdige fag

Årsmøtet i Stiftelsen Norsk Kulturarv er sterkt bekymret for at små og verneverdige fag i VGO står i fare for å bli nedlagt, og mener Stortinget må ta raske grep for å hindre at disse fagene i den videregående opplæringen blir nedlagt. En mulighet vil være å gjøre små endringer i Friskoleloven, som skal behandles i Stortinget i juni.

Vi vil foreslå at Stortinget gjør vedtak i tråd med følgende: Private videregående skoler som i dag underviser i små og verneverdige fag, står i akutt fare for å måtte legge ned driften fordi det ikke er økonomisk mulig å drive skole videre med dagens finansieringsordning.

Vi er kjent med at departementet/direktoratet nettopp har igangsatt et arbeid med å gjennomgå fag og yrkesopplæring i den videregående skolen. Gjennomgangen har frist til 01.03.2016. Deretter skal forslag til endringer behandles politisk. Private skoler som i dag er godkjent og driver undervisning på små verneverdige fagområder, er i en så akutt økonomisk situasjon at det neppe vil være mulig å drive skolene på en økonomisk forsvarlig måte i den perioden prosessen varer.

Vi ber derfor om at de fag som omfattes av UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven, blir sett på som et spesielt tilbud som må ivaretas og forvaltes på en særegen måte slik at voksne får finansiering som fulltidselever.