Det historiske hotellet, Steien Hotel, er en ny attraksjon på Alvdal nord i Østerdalen.

(Tekst og foto: Harald Vingelsgaard)

Staselig, men jordnært:

Hedvig Poppe driver Steien Hotel sammen med sin mann Steven Palmer.
Her sitter de i den nye vinterhagen med de gamle
tømmerveggene fra det opprinnelige bygget i bakgrunnen.

Steien Hotel åpnet igjen ved månedsskiftet juni og juli i år, ti år etter at det bokstavelig talt holdt på å falle sammen. Utvendig ser hotellet nesten ut som det gjorde på slutten av 1800-tallet, da det ble bygd.  Innvendig har hotellet moderne standard, det er for eksempel satt inn små bad i alle gjesterommene.

Her er den nye vinterhagen med ytterveggen fra det gamle hotellet til høyre.

– Vi ønsker å være et staselig, men jordnært hotell. Det skal kjennetegne oss, sier Hedvig Poppe som er daglig leder. Dette kjennetegnet gjenspeiler seg i både bygningen og inventaret.

-Tapetene på veggene og belysningen, en del av møblementet og inventaret er i en staselig stil. Vi er i et historisk miljø, men ønsker ikke at dette hotellet skal bli et museum. Vi tilbyr moderne komfort, sier hun.

Et av hotellrommene i øverste etasje.

Rørosbanen åpnet offisielt i 1877 med stasjonen Lille-Elvedalen, senere Alvdal. «Steien Hotel og Skydsstation» ble bygd etter at Rørosbanen sto ferdig. Hotellet var med andre ord også skysstasjon på Steia som er navnet på Alvdal sentrum.

Driften på Steien Hotel opphørte på 1950-tallet. Etter dette var huset lite i bruk. Det holdt på å ramle sammen da Hedvig Poppes far, Knut Poppe, så skjønnheten i den falleferdige bygningen. Han kjøpte hotellet og startet det møysommelige arbeidet med å pusse det opp, utvendig og innvendig. Alt er renovert i løpet av 10 år.

-Vi synes det er morsomt at bygningen er pusset opp og at hotelldriften gjenoppstår, sier Hedvig Poppe.

Her er den nye spisesalen med spesiallaget møblement i gammel stil.

Steien Hotel har 12 rom, tre enkeltrom og ni dobbeltrom, med plass til 21 overnattingsgjester. Hotellet har frokostsal, spisesal, flere stuer og et lite bibliotek. Etter hvert blir hagen svært viktig. Hun har planer om å dyrke bær og mye annet i hagen.

Steien Hotel er litt mer personlig enn de store hotellene.

– Vi serverer frokost ved bordene, det blir ikke buffet hos oss. Vi ønsker å få en god relasjon til våre gjester og gi dem en personlig oppfølging, sier Hedvig.

Trappene er bevart fra det gamle hotellet.

Det blir offisiell åpning av hotellet i august i år.

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarv inn i referansegruppe

Setersatsing i årets jordbruksoppgjør (Foto: Randi Valde) Fjellbeitene er ein viktig ressurs, men med tilgang på all verdens ressursar og import av matvarer, er våre eigne blitt mindre lønnsame. På 100 år har 90 000 setre blitt til 900, og...

Gode smakar, framifrå ungdom og fullt hus

Opning av utstillinga « Ungdommens matfat i Innlandet» vart ein stor dag for Norsk Smaksskule, for ungdommar og lærarar som har vore med på prosjektet og sist men ikkje minst Maihaugen. Utstillinga er ein del av Maihaugen si utstilling «Mat-mer...

Møte med Kulturmiljøutvalget – Norsk Kulturarvs innspill

Foto: Sygard Grytting Sammen med Foreningen Fredet har Stiftelsen Norsk kulturarv i dag møtt Kulturmiljøutvalget i innledende og viktig møte med tanke på arbeidet med den nye «Kulturmiljøloven». Det vi – som interesseorganisasjon for eiere av fredete og verna kulturminner...