Det historiske hotellet, Steien Hotel, er en ny attraksjon på Alvdal nord i Østerdalen.

(Tekst og foto: Harald Vingelsgaard)

Staselig, men jordnært:

Hedvig Poppe driver Steien Hotel sammen med sin mann Steven Palmer.
Her sitter de i den nye vinterhagen med de gamle
tømmerveggene fra det opprinnelige bygget i bakgrunnen.

Steien Hotel åpnet igjen ved månedsskiftet juni og juli i år, ti år etter at det bokstavelig talt holdt på å falle sammen. Utvendig ser hotellet nesten ut som det gjorde på slutten av 1800-tallet, da det ble bygd.  Innvendig har hotellet moderne standard, det er for eksempel satt inn små bad i alle gjesterommene.

Her er den nye vinterhagen med ytterveggen fra det gamle hotellet til høyre.

– Vi ønsker å være et staselig, men jordnært hotell. Det skal kjennetegne oss, sier Hedvig Poppe som er daglig leder. Dette kjennetegnet gjenspeiler seg i både bygningen og inventaret.

-Tapetene på veggene og belysningen, en del av møblementet og inventaret er i en staselig stil. Vi er i et historisk miljø, men ønsker ikke at dette hotellet skal bli et museum. Vi tilbyr moderne komfort, sier hun.

Et av hotellrommene i øverste etasje.

Rørosbanen åpnet offisielt i 1877 med stasjonen Lille-Elvedalen, senere Alvdal. «Steien Hotel og Skydsstation» ble bygd etter at Rørosbanen sto ferdig. Hotellet var med andre ord også skysstasjon på Steia som er navnet på Alvdal sentrum.

Driften på Steien Hotel opphørte på 1950-tallet. Etter dette var huset lite i bruk. Det holdt på å ramle sammen da Hedvig Poppes far, Knut Poppe, så skjønnheten i den falleferdige bygningen. Han kjøpte hotellet og startet det møysommelige arbeidet med å pusse det opp, utvendig og innvendig. Alt er renovert i løpet av 10 år.

-Vi synes det er morsomt at bygningen er pusset opp og at hotelldriften gjenoppstår, sier Hedvig Poppe.

Her er den nye spisesalen med spesiallaget møblement i gammel stil.

Steien Hotel har 12 rom, tre enkeltrom og ni dobbeltrom, med plass til 21 overnattingsgjester. Hotellet har frokostsal, spisesal, flere stuer og et lite bibliotek. Etter hvert blir hagen svært viktig. Hun har planer om å dyrke bær og mye annet i hagen.

Steien Hotel er litt mer personlig enn de store hotellene.

– Vi serverer frokost ved bordene, det blir ikke buffet hos oss. Vi ønsker å få en god relasjon til våre gjester og gi dem en personlig oppfølging, sier Hedvig.

Trappene er bevart fra det gamle hotellet.

Det blir offisiell åpning av hotellet i august i år.

Les også

Stiftelsen Norsk Kulturarvs ærespris 2022

Helle Hundevadt er i dag tildelt Stiftelsen Norsk Kulturarv sin ærespris for 2022. Prisen ble utdelt av styreleder Jørn Holme. Styrets begrunnelse: Helle Hundevadt har utvist et enormt engasjement for å utvikle og skape opplæringstilbud for både skoleungdom og voksne....

10 millioner til ny «Ta et tak»-aksjon

Foto: Thor Thingbø I styremøtet sitt 24. august, tildelte Stiftelsen UNI 10 millioner kroner til Norsk kulturarv til en ny «Ta et tak»-aksjon for 2022-23.Dette blir 16. aksjonen siden starten i 1998.Med denne tildelinga vil over 63,5 millioner kroner være...

Nytt skoleår på Hjerleid skole- og håndverkssenter

(Alle foto: Torunn Elise Kveen) Mandag starta 75 elever opp på Hjerleid skole- og håndverkssenter. Skolen gir utdanning i tradisjonshåndverksfagene treskjæring, møbelsnekring, smiing, som og tekstil, byggeteknikk, maling og overflateteknikk. Hjerleid handverkskole ble etablert i 2004 og er eid av...