Hjem / Norsk Smakskule med i ny kostholdssatsing

Norsk Smakskule med i ny kostholdssatsing

Del
Det ble feiret med brask og bram på Geitmyra Matkultursenter når Gjensidigestiftelsen lanserte sin nye storsatsing på kosthold onsdag 21. juni. (Foto: Gjensidigestiftelsen)


Vinner av "NM i lunsj" sammen med
Årets kjøkkensjef 2017,​Frode Selvaag

​Gjensidigestiftelsen gir 40 millioner kroner til en nasjonal kostholdssatsing. Satsingen er den største enkeltbevilgningen til et bedre kosthold i befolkningen noensinne. Dette ble lansert på på Geitmyra matkultursenter i Oslo. Frode Selvaag fra Norsk Smaksskule og May Britt Stormoen fra Geitmyra hadde med seg hver sin gruppe fra gjengen i DugguL, elever fra Raufoss ungdomsskole som nylig vant NM i lunsj i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt. - Gjensidigestiftelsen er opptatt av å gjøre Norge tryggere, sunnere og mer aktivt. Vi ser at mange tenker fysisk aktivitet når de søker støtte hos oss, men vi mener at kosthold er like viktig for å ha god livskvalitet, sunn helse og en mulighet for å leve et godt liv, sa Unn Dehlen, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen. Dette er årsaken til at Gjensidigestiftelsen nå satser 40 millioner kroner på en rekke nasjonale tiltak som skal bedre kostholdet til den norske befolkningen. – Vi har gått i dialog med noen av de største aktørene i kostholds-Norge, og sammen skal vi gjøre vårt for å bedre det norske kostholdet, fortalte Dehlen. En av disse er Norsk Smaksskule

Et kjempesignal til kostholds-Norge

En av de som mottok nyheten med stor begeistring, var Frode Selvaag. Han ble kåret til «årets kjøkkensjef 2016» i mars, og er tilknyttet prosjektet Norsk Smaksskule. Smaksskulen tilbyr kurs til barnehage- og skoleansatte som trenger faglig påfyll til hvordan de kan jobbe med smak, mat og råvarer med barn og unge. - Vi opplever at kunnskapen om norsk


Adm Direktør i Gjensidigestiftelsen, Unn Dehlen
​presenterte storsatsingen på tunet på Geitmyra.

mattradisjon og kompetansen på matlaging blir redusert fra generasjon til generasjon, og at mange av de som arbeider med mat- og helsefaget føler at de trenger bedre kompetanse på dette feltet, forklarte Selvaag. Norsk smaksskule har tidligere fått støtte til sitt arbeid av Gjensidigestiftelsen. I tillegg til dette har smaksskulen fått støtte fra en rekke andre aktører. Ikke minst fra Sparebankstiftelsen DNB som siden oppstarten i 2012 har gitt over 10 millioner til prosjektet. - Vi synes det fantastisk at stiftelser ser viktigheten av arbeidet vårt, og nå har vi muligheten til å gi enda flere barn- og unge kunnskap som kan være et godt fundament for et sunt kosthold i fremtiden, forteller Tor Valdvik, leder for Norsk Smaksskule.

- Skolen er nøkkelen

- Vi ser at vi må starte med de unge. Skolebarn er lærevillige, og får du god opplæring og bevissthet i skolealder kan du både påvirke matinnkjøp og måltider hjemme. I tillegg trenger mange god tilrettelegging med tanke på lunsjen på skolen. - Mange unge gjør usunne valg på nærbutikken i stedet for å planlegge måltidene sine bedre i forkant, forklarer gavesjef Ingrid Tollånes i Gjensidigestiftelsen. – Satsingen vil derfor fokusere på barn i barnehage og i skole, frivillige organisasjoner på kostholdsfeltet og NM i lunsj for ungdomsskoletrinnet, fortsetter hun.
 


Helseministeren flankert av leder for Norsk Smaksskule,
Tor Valdvik(t.v.) og mesterkokk, Frode Selvaag.

Leder i smaksskulen, Tor Valdvik var svært begeistret for Gjensidigestiftelsens nye satsing.- Dette er svært gode nyheter for norske barn og unge. Norsk Smaksskule er stolte av å være en del av den store satsingen Gjensidigestiftelsen gjør på dette området. Vi brenner for å skape positive atferdsendringer knyttet til kosthold og vi ønsker gjerne å gjøre enda mer på området.

 

Les mer om Norsk Smaksskule her.

Publisert 
Torsdag, 22 juni, 2017
Les også 

Dette er konklusjonen i en samfunnsøkonomisk analyse som konsulentselskapet Menon Economics har utarbeidet. Undersøkelsen viser at samfunnsnytten som kan tilbakeføres til Kulturminnefondets virksomhet er betydelig. (Foto: Tom Gustavsen)
Nye Sandefjord kommune blir en del av Norsk Kulturarvs kommunenettverk.
Norsk Smaksskule med mesterkokk, Ståle Johansen i spissen var med på Rabalderfestivalen som gikk av stabelen 1. og 2. juli 2017.
Norsk Kulturarv får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til skadeforebyggende tiltak i forbindelse med «Ta et tak 2017/2018». Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2017 besluttet å innvilge kr. 3.000.000 til dette formålet.