Home / Kunstnerdalen rundt

Kunstnerdalen rundt

Del
Ved foten av Norefjell ligger severdigheter som perler på en snor - i dype skoger, langs glitrende innsjøer eller høyt over bygda.

Kunstnerdalen rundt.

 

 

I dette området bodde og arbeidet kunstnere fra den norske gullalderen i norsk malerkunst. Th.Kittelsen og Chr. Skredsvig bosatte seg i Sigdal hvor de hadde noen av sine mest produktive år.

Ernst Josephsons, Harriet Backer og Gerhard Munthe malte også fra Sigdal.

Flere spellemenn kommer fra området, så det er ingen tilfeldighet at Folkemusikksenteret i Buskerud ligger i Prestfoss i Sigdal.

Det er ikke uten grunn at området blir kalt «Kunstnerdalen».

 

På andre siden av de stolte Norefjellene, hvor Høgevarde gir deg utsyn til «halve Norge», finner du et av Norges best bevarte og største hus i sveitserstil. Villa Fridheim var en gang et landsted for de rike, men er nå et museum for arkitektur og eventyr.

I Olberg kirke hadde dikterpresten og eventyrinnsamleren Jørgen Moe sitt embete. I Bryllupsbygda har mangt et par sagt ja under samme tak som Moe en gang prediket.

 

I enden av Krøderfjorden finner du Norges lengste jernbanemuseum, som damper i rute hver søndag hele sommeren - her har båten Kryllingen en av sine brygger.

 

Hele Kunstnerdalen Rundt, uten stopp, tar ca. 2,5 timer og er på 125 km.

Ta av fra rv.7 ved Sokna i sør eller ved Ørgenvika nordfra.

 

Finn flere severdigheter og overnatting i området:

https://sommer.norefjell.com/no/

http://eggedal.no/

http://www.opplevtrillemarka.no/

Krøderbanen

Krøderen-med damp i kjelen!

Alle søndager fra medio juni til medio. august 2017, kan du oppleve en avstressende togreise i tidsriktig miljø på Krøderbanen. Veterantog med damplokomotiv og gamle teakvogner trafikkerer den 26 km lange museumsjernbanen mellom Vikersund og Krøderen i Buskerud. Turene kjøres etter faste rutetider og er åpne for alle. I tillegg er det ulike temadager og spesialarrangementer i hele sommersesongen! Hvorfor ikke leie en egen vogn eller et helt tog på Krøderbanen?

Krøderbanen ble åpnet i 1872 som smalsporbane og ble ombygget til normalspor i forbindelse med Bergensbanens åpning i 1909. Som NSB-bane ble den nedlagt i 1985. Siden da har banen vært drevet som museumsbane. Både rullende materiell og faste installasjoner langs linjen er holdt i en tidsriktig stil. Krøderbanen er også et senter for restaurering og vedlikehold av musealt jernbanemateriell.

http://www.njk.no/index.php/kroderbanen-norges-lengste-museum

 

 

Sigdal museum

Prestfoss og Eggedal: Folkemusikksenter-bygdetun- mølle og oppgangssag.

Det kulturhistoriske museet består av 14 gamle tømmerbygninger, deriblant Eikjebygningen fra midten av 1700-tallet. I andre etasje har bygget en rosemalt sal fra 1799.

Folkemusikksenteret er et kompetanse- og formidlingssenter for folkemusikk og dans, først og fremst for Buskerud fylke. I tillegg til et rikholdig arkiv og kursvirksomhet, kan du se utstillingen med folkemusikkinstrumenter på museet. Trenger du innspillingsstudio? Det kan du også leie på senteret.

På Eggedal mølle kan du se gamlekara kjøre oppgangssag og drive mølla på gammeldags vis -så sagflis og mjølskyen står! Dette er en av de få møllene som er igjen i Norge som er drevet på vannkraft. Tveitensamlingene ligger på samme området. Enkel servering og butikk.

http://www.sigdalmuseum.no/

 

 

Lauvlia, Th.Kittelsens kunstnerhjem

Her «Soria Moria Slott» og «Tirilil Tove» ble til.

Kittelsen er kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap. Sammen med sin familie flyttet han inn i Lauvlia i 1899 hvor de bodde i ti år. Vakkert ved vannet Soneren i Sigdal, med utsikt til Andersnatten, Båneberget, Eggedalsfjella og Norefjell; motiver som Th. Kittelsen brukte i mange av sine bilder.

Både ute og inne finnes fortsatt Th. Kittelsens egne utskjæringer og malte motiver.

Lauvlia og har nye temautstillinger av Th. Kittelsens originalarbeider hvert år. I bryggerhuset er det museumsbutikk med salg av kunstreproduksjoner, tre-leker og produkter med Kittelsens motiver. Stabburet og hønsehuset er Barnas Hus med mange spennende aktiviteter. Badeplass og kultursti.

http://www.lauvlia.no/

 

Hagan, Chr. Skredsvigs kunstnerhjem

Med en utsikt som får enhver nasjonalromantiker til å synge «Ja vi elsker».

Hagan er et av landets best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst. Med alle påbyggene ble huset svært personlig og er i seg selv en oppdagelsesreise verdt. Både huset og interiøret har stått urørt siden Chr. Skredsvig og hans familie bodde der. På veggene henger hans egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen ca. 150 originalarbeider.

Nytt galleri i 2016 som viser kunstnerens arbeider. Det holdes malerkurs hver sommer på Hagan.

Kultursti, kafe og butikk.

http://www.skredsvig.no/

 

 

Villa Fridheim

Det er her eventyr blir til.

Opplev et av Norges største og best bevarte hus i sveitserstil, bygget som landsted i 1892 av trelasthandler Svend Haug. På Bjørøya, midt i Krøderfjorden, ligger villaen som et Soria Moria slott med sitt 30 meter høye tårn. Kråkeslottet ble restaurert i 1980 og fredet og inneholder i dag blant annet et eventyrmuseum.

I tillegg til den flotte villaen med den spesielle arkitekturen, tar vi vare på vår immaterielle kulturarv med særlig fokus på eventyr og fortellinger. Utstillinger, konserter og arrangementer er med på å understreke vår samfunnsoppgave og den eventyrlige opplevelsen du får når du besøker vårt «Soria Moria» slott. Den imponerende hallen er dekorert med store eventyrmalerier av Egil Thorin Næsheim. Eventyrtablåer av dukkemaker Ingebjørg Andersen Lithell opplever du i flere etasjer. Hvert år er det en ny kunstutstilling på Villa Fridheim. Kafe, butikk, bruktloft, kanoutleie.

http://www.villafridheim.no/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

Reiserute