Hjem / Kjempeløft for Norsk Smaksskule i nasjonal storsatsing

Kjempeløft for Norsk Smaksskule i nasjonal storsatsing

Del
Jubelen i taket når Gjensidigestiftelsen gjev kr 2,8 millionar til Norsk Smaksskule si forsterka forhaldssatsing.

I vår lanserte Gjensidigestiftelsen si nye storsatsing på kosthald og ernæring blant barn og unge. No har Gjensidigestiftelsen løyva 2,8 millionar til Norsk Smakssule si forsterka kosthaldssatsing fram mot 2020. – Dette gjev oss styrke til å vekse også framover og skape enno meir matglede og atferdsendring også i åra framover, seier leiar for Norsk Smaksskule, Tor Valdvik. Gåvemidlane gjer det mogleg for smaksskulen å tilsetja ein kokk og Valdvik fortel at målet er å få han på plass før utgangen av året.

Norsk Smaksskule feirar i år fem år. Sidan starten har smaksskulen kursa skule- og barnehagetilsette i korleis ein skal arbeide med barn og unge for å skape positive, varige atferdsendringar knytt til kosthald og ernæring gjennom arbeid med smak. Opplegget er landsomfattande og Norsk Smaksskule har ved fleire høve fått merksemd også internasjonalt. I 2015 var Norsk Smaksskule invitert til Universitetet i Aalborg til å fortelja om sine erfaringar og tidlegare i haust var dei av innleiarane til Sapere Symposium 2017 i Lyon, Frankrike.

 


SATSAR PÅ KOSTHALD: Ingrid Tollånes
(FOTO: Gjensidigestiftelsen)

- Gjensidigestiftelsen arbeidar for å skape eit tryggare, sunnare og meir aktivt samfunn. Difor ønskjer vi å styrkje kompetansearbeidet som gjerast ovanfor barn og tilsette i barnehagar, skole og SFO med tanke på måltidsglede. Vi trur det er viktig å styrkje barns kunnskap kring dette temaet, sidan vi ser at det er viktig å starte tidleg når det kjem til kunnskap om mat og ernæring, fortel Ingrid Tollånes, leiar for samfunn og gåve i Gjensidigestiftelsen. 

 

Fakta om Norsk Smaksskule:

Norsk Smaksskule er eit prosjekt i regi Stiftelsen Norsk Kulturarv i samarbeid med Arne Brimi, Einar Risvik frå NOFIMA og fleire av Norges beste kokkar. Målet til smaksskulen er at barn og unge skal få flest mogleg smaksreferansar i ung alder og på denne måten skape positive atferdsendringar knytt til kosthald hjå den oppveksande generasjon. Norsk Smaksskule har tidlegare vore støtta av Sparebankstiftelsen DNB som har gjeve fleirfaldige millionar til prosjektet. Gjensidigestiftelsen har også tidlegare støtta smaksskulens arbeid.

 

Fakta om Gjensidigestiftelsen:

Gjensidigestiftelsen er Norges største stiftelse, og er ein viktig bidragsyter til samfunnsnyttige formål. Hovudformålet til stiftelsen er å støtte tiltak innan tryggleik og helse. Les meir her.

 

Publisert 
Fredag, 27 oktober, 2017
Les også 

Liantunet med Inge Johnsen(t.v) i spissen blir en en del av Stiftelsen Norsk Kulturarvs næringsnettverk.
Foto: Siv Beate Eggen
(Foto: Siv Beate Eggen) I mange tusen år har husdyra beitet i utmarksområdene våre. Denne høstingen av beiteressursene har foregått både i skog og fjellområder. Folk og buskap fulgte liene oppover fra garden til setra der gras ble forvandlet til melk og ost. Innmarka hjemme på garden fikk dermed stå i fred for dyremuler store deler av vekstsesongen og ble brukt til dyrking av korn, rotfrukter, vinterfôr og andre nyttevekster. Seterdrifta er skriftlig dokumentert i Gulatingslova i middelalderen, og man antar setring var vanlig lenge før loven om den ble nedtegnet.
Styre i Norsk Kulturarv vedtok forrige uke å halvere kontingenten for Olavsrose-innehavere og næringsmedlemmer i inneværende år. (Rudi gard er Olavsroseinnehaver)
Rydd et kulturminne tilbyr skoler, barnehager og idrettslag stipend på kr 4.000,- for å rydde og gjøre det tilgjengelig omkring et kulturminne i sitt nærmiljø. Formålet er at dette skal bygge bevissthet om lokale kulturminner og gjøre barn og unge stolte over sitt nærmiljø. I forbindelse med at skolene nå åpner igjen for fullt neste uke, lyser Norsk Kulturarv på nytt ut midler til å rydde kulturminner. Et av prosjektene tidligere aksjoner var å rydde rundt Dronning Sonja`s barndomshjem på Maihaugen (Foto: Camilla Damgård/Maihaugen)