Hjem / Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Del
I jula er klementinene og nellikene viktige innslag til lukt, smak og glede. Her er en øvelse man kan gjennomføre sammen med barna i jula.

Dette trenger du:
- Klementiner
- Hel nellik
- Sukker
 

Sånn gjør du:

Presenter klementinen. Hva er klementin egentlig? Hva lukter den? Hvordan ser den ut?  Skrap gjerne litt i skallet før dere lukter, da kommer lukten tydeligere frem.
Skrell klementinen, og skjær den i 3-4 skiver. Dere må gjerne smake på den og beskrive hva den smaker.
 

Kok opp 2 dl vann, tilsett 1 dl sukker og kok til sukkeret er oppløst. Tilsett 3-4 hele nellik og la det trekke i 20 minutter. Her er det viktig at man ikke overdriver bruken av nellik, da den fort kan gi veldig sterk smak.
Legg skivene av klementin i laken og la det hele marinere i ca 10-15 minutter.

"Hva er nellik? Hvor kommer det fra?"   

 

Lag en kanelkrem og server til klementinene. Husk å snakke og lukte på kanelen før dere har den i kremen.
 

Kanelkrem:
½ liter h- melk
100g sukker
2-3 hele kanel
2 egg
30 g maizena
2 dl fløte.                                  

                                                                                                                                               
    


Mesterkokk, Per Ivar Berget
fra Norsk Smaksskule

                                                           
Sånn gjør du:
● Kok opp melk, sukker og kanelstang
● Rør sammen egg og maizena
● Bland sammen (varmt i kaldt!!)
● Kok opp på nytt. Kokes i minst 1minutt. Viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
● Sil
● Avkjøl kremen og bland den med 2 dl pisket krem
● Server gjerne med en sprø julekake F.eks krumkake.
 

 

Publisert 
Onsdag, 13 desember, 2017
Les også 

Hjerleid har to ledige stillinger fra høsten 2018
Erik Lillebråten fra Norsk Kulturarv og Grethe Fossli fra LO signerte i dag avtala som innebêr ei stor satsing på arbeidarkultur i åra som kjem.
Norsk Kulturarv får ytterligere støtte fra Stiftelsen UNI til skadeforebyggende tiltak i forbindelse med «Ta et tak 2017/2018». Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte nylig besluttet å innvilge ytterligere inntil kr. 3.500.000 til dette formålet.
På utkikk etter norsk tradisjonsmat? Her er ei super side du kan leite etter oppskrifter på juleribba og mange andre norske tradisjonsrettar.