Hjem / Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Del
I jula er klementinene og nellikene viktige innslag til lukt, smak og glede. Her er en øvelse man kan gjennomføre sammen med barna i jula.

Dette trenger du:
- Klementiner
- Hel nellik
- Sukker
 

Sånn gjør du:

Presenter klementinen. Hva er klementin egentlig? Hva lukter den? Hvordan ser den ut?  Skrap gjerne litt i skallet før dere lukter, da kommer lukten tydeligere frem.
Skrell klementinen, og skjær den i 3-4 skiver. Dere må gjerne smake på den og beskrive hva den smaker.
 

Kok opp 2 dl vann, tilsett 1 dl sukker og kok til sukkeret er oppløst. Tilsett 3-4 hele nellik og la det trekke i 20 minutter. Her er det viktig at man ikke overdriver bruken av nellik, da den fort kan gi veldig sterk smak.
Legg skivene av klementin i laken og la det hele marinere i ca 10-15 minutter.

"Hva er nellik? Hvor kommer det fra?"   

 

Lag en kanelkrem og server til klementinene. Husk å snakke og lukte på kanelen før dere har den i kremen.
 

Kanelkrem:
½ liter h- melk
100g sukker
2-3 hele kanel
2 egg
30 g maizena
2 dl fløte.                                  

                                                                                                                                               
    


Mesterkokk, Per Ivar Berget
fra Norsk Smaksskule

                                                           
Sånn gjør du:
● Kok opp melk, sukker og kanelstang
● Rør sammen egg og maizena
● Bland sammen (varmt i kaldt!!)
● Kok opp på nytt. Kokes i minst 1minutt. Viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
● Sil
● Avkjøl kremen og bland den med 2 dl pisket krem
● Server gjerne med en sprø julekake F.eks krumkake.
 

 

Publisert 
Onsdag, 13 desember, 2017
Les også 

Den nasjonale Kulturlandskapsprisen 2018 blir tildelt Torild Langklopp og Roar Svenning for deira landskapspleiearbeid. (Foto: Erik Lillebråten / Norsk Kulturarv)
Under Det europeiske kulturminneåret ble den bredt anlagte kulturminnekongressen i år arrangert i Berlin 18-24 juni. Det ble en stor suksess, som fikk satt fokus på svært mange sider ved verdien av å ta vare på vår europeiske kulturarv.
Nominasjonen for neste års Europa Nostra Awards er nå åpnet.
Styret i Norsk Kulturarv har samrøystes vedteke å dele ut æresprisen 2018 til Nils Georg Brekke.