Hjem / Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Jul med Norsk Smaksskule - Klementin og nellik

Del
I jula er klementinene og nellikene viktige innslag til lukt, smak og glede. Her er en øvelse man kan gjennomføre sammen med barna i jula.

Dette trenger du:
- Klementiner
- Hel nellik
- Sukker
 

Sånn gjør du:

Presenter klementinen. Hva er klementin egentlig? Hva lukter den? Hvordan ser den ut?  Skrap gjerne litt i skallet før dere lukter, da kommer lukten tydeligere frem.
Skrell klementinen, og skjær den i 3-4 skiver. Dere må gjerne smake på den og beskrive hva den smaker.
 

Kok opp 2 dl vann, tilsett 1 dl sukker og kok til sukkeret er oppløst. Tilsett 3-4 hele nellik og la det trekke i 20 minutter. Her er det viktig at man ikke overdriver bruken av nellik, da den fort kan gi veldig sterk smak.
Legg skivene av klementin i laken og la det hele marinere i ca 10-15 minutter.

"Hva er nellik? Hvor kommer det fra?"   

 

Lag en kanelkrem og server til klementinene. Husk å snakke og lukte på kanelen før dere har den i kremen.
 

Kanelkrem:
½ liter h- melk
100g sukker
2-3 hele kanel
2 egg
30 g maizena
2 dl fløte.                                  

                                                                                                                                               
    


Mesterkokk, Per Ivar Berget
fra Norsk Smaksskule

                                                           
Sånn gjør du:
● Kok opp melk, sukker og kanelstang
● Rør sammen egg og maizena
● Bland sammen (varmt i kaldt!!)
● Kok opp på nytt. Kokes i minst 1minutt. Viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
● Sil
● Avkjøl kremen og bland den med 2 dl pisket krem
● Server gjerne med en sprø julekake F.eks krumkake.
 

 

Publisert 
Onsdag, 13 desember, 2017
Les også 

Det starter før du blir født, sier vi i vår nye bok, som heter Kresne Barn. Egentlig er boka ikke kun om kresne barn, men mest om hva vi kan gjøre som kultur for å unngå at vi får for mange barn som er kresne. I dag ser vi en vekst i foreldres bekymring når det gjelder mange barns restriktive matvalg. Aldri før har vi hatt tilgang på større variasjon. Likevel ser vi en klar tendens til at det er mange som begrenser valgene sine heller enn å spise mer variert. For noen barn blir det å være kresen en selvforsterkende mekanisme som, hvis den får utvikle seg langt nok, kan bli en hindring for et godt liv.
Foto: Toril Melheim Strand
På folkemusikk treffen i Vågå, 31.01.2020 ble Norsk Kulturarv`s gullnål delt ut til Ivar Odnes, post mortem (Foto: Toril Melheim Strand)
Mandag 20. januar var det smakfest når Norsk Smaksskule med Per Ivar Berget og Arne Brimi i spissen laget mat sammen med barna fra NaKuHel-barnehagen i Drivhuset på NaKuHelsenteret på Sem i Asker med skrei i form med grønsaker sto på menyen. (Foto: Jens Skaaland/Pitch Forlag)
Boka til Einar Risvik og Norsk Smaksskule, Kresne barn er nå ute i alle norske bokhandlere.