Home / I vikingkongers fotspor

I vikingkongers fotspor

Del
Ved å ta en kulturell omveg til Haugalandet på vegstrekningen mellom Stavanger og Bergen kan du oppleve en av Europas best bevarte gamlebyer. Med på bilturen får du en reise i vikingkongers fotspor.

Kjøretid ca 1 t 31 min 74,7 km

Det hele starter etter at du passerer Mjåsund bru i Tysvær kommune i retning fra Stavanger mot Bergen. Følg Rv47 gjennom den nye Karmøytunnelen, deretter vestre kystvei mot Skudeneshavn. Denne veien fører forbi de vakre Karmøystrendene, hvor man også finner spor etter hvordan vikingene dro båtene sine i havn. For å se nærmere på disse kulturminnene, ta av til Ferkingstad Havn sør for Åkrasanden, hvor du vil finne båthusruiner som går helt tilbake til jernalderen.

Sjarmerende Gamle Skudeneshavn

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger den sjarmerende og vakre seilskutebyen Skudeneshavn. Fra å være et lite tettsted med 100 innbyggere i 1801 er Skudeneshavn i dag en sjarmerende og vakker seilskuteby med 5 000 innbyggere. Dette er en av Norges minste byer og regnes som en av de best bevarte gamlebyene i Europa med sine i alt 225 velholdte hvite hus og sjøboder i tre.

Avaldsnes – Norges eldste kongesete

Etter besøket i Skudeneshavn venter Norges eldste kongesete. I 3 000 år har konger og fyrster kontrollert skipsfarten som gikk inn og ut av Nordvegen – det smale Karmsundet. Her på Avaldsnes står fortsatt Olavskirken, som ble bygget i 1250. På Nordvegen Historiesenter like ved får du vite mer om vikingkongene som en gang regjerte landet herfra. En kort spasertur unna ligger Vikinggarden, som består av rekonstruerte bygninger fra 800-tallet. 

For å komme til Avaldsnes anbefales det å kjøre Austre Karmøyveg (Rv511) fra Skudeneshavn. Langs veien er det merket av flere kulturminnesmerker.

Haraldsstøtta – Norges eneste riksmonument

På en høyde nord for Haugesund sentrum står 29 høyreiste bautasteiner og omkranser en stor monolittstein. Dette riksmonumentet ble reist i 1872 for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike under slaget ved Hafrsfjord i 872. Monumentets plassering er ikke tilfeldig; haugen bautaene befinner seg på, ble ansett som Harald Hårfagres gravhaug.

Haraldsstøtta ligger like etter Haugesund sentrum, i retning Bergen. Etter Avaldsnes kjører du Rv47 over Karmsund bro, og fortsetter rett frem til du tar av i henhold til skilting. Etter et stopp ved Haraldsstøtta følges Rv47 videre i retning Bergen.

Reiserute