Hjem / Fra jord til bord med Norsk Smaksskule

Fra jord til bord med Norsk Smaksskule

Fra jord til bord med Norsk Smaksskule
Del
Norsk Smaksskule er i stadig utvikling. Nå får alle nåværende og tidligere deltakere tilskudd til dyrkekasser slik at de kan dyrke egne råvarer i skolen eller på barnehagen. Dette er klart etter at Sparebankstiftelsen DNB har bevilget kr 260.000,- til formålet.

Det er utrolig viktig at barn og unge forstår hvor maten kommer fra og får kunnskapen om råvarene, sier leder for Norsk Smaksskule, Tor Valdvik. Dette gir også et svært godt utgangspunkt for å arbeide med smak og for eksempel sammenligne smakene av egenproduserte råvarer med råvarer fra butikken.
Sparebankstiftelsen DNB har vist stort engasjement for Norsk Smaksskule siden idèfasen og har gitt gavemidler i millionklassen ved flere anledninger tidligere.

Bilde av Sissel Karlsen
Sissel Karlsen, gavesjef
i Sparebankstiftelsen
Foto: Sparebankstiftelsen DnB

Sparebankstiftelsen har gjennom årene jobbet med å se ulike måter og øke interessen for dyrking av mat. Smaksskulen er en svært vellykket måte å jobbe med å spre kunnskap om og skape gode holdninger knyttet til mat, råvarer og smak. Dyrkekasse til bruk i barnehager og skoler hvor ansatte har deltatt på Norsk Smaksskule vil være en fin videreføring og utvidelse av prosjektet, sier Sissel Karlsen.

Norsk Smaksskule startet som et pilotprosjekt i 2013 og har siden kurset over 300 skole- og barnehagetilsatte og engasjert over 20.000 barn og unge over helet landet. Formålet er at barn og unge skal få flest mulig smaksreferanser i ung alder. Med noen av Norges beste fagfolk i spissen kurser smaksskulen lærere og barnehagelærere i hvordan man kan jobbe med barn og unge for å skape sunne holdninger og endre atferdsmønster knyttet til smak blant barn og unge i grunnskole eller barnehage. I inneværende år deltar skoler og barnehager fra hele landet – i 18 fylker på Norsk Smaksskule. Prosjektet er i all hovedsak finansiert med gavemidler fra ideelle aktører som Sparebankstiftelsen DNB.

Publisert 
Tirsdag, 1 desember, 2015
Les også 

Det starter før du blir født, sier vi i vår nye bok, som heter Kresne Barn. Egentlig er boka ikke kun om kresne barn, men mest om hva vi kan gjøre som kultur for å unngå at vi får for mange barn som er kresne. I dag ser vi en vekst i foreldres bekymring når det gjelder mange barns restriktive matvalg. Aldri før har vi hatt tilgang på større variasjon. Likevel ser vi en klar tendens til at det er mange som begrenser valgene sine heller enn å spise mer variert. For noen barn blir det å være kresen en selvforsterkende mekanisme som, hvis den får utvikle seg langt nok, kan bli en hindring for et godt liv.
Foto: Toril Melheim Strand
På folkemusikk treffen i Vågå, 31.01.2020 ble Norsk Kulturarv`s gullnål delt ut til Ivar Odnes, post mortem (Foto: Toril Melheim Strand)
Mandag 20. januar var det smakfest når Norsk Smaksskule med Per Ivar Berget og Arne Brimi i spissen laget mat sammen med barna fra NaKuHel-barnehagen i Drivhuset på NaKuHelsenteret på Sem i Asker med skrei i form med grønsaker sto på menyen. (Foto: Jens Skaaland/Pitch Forlag)
Boka til Einar Risvik og Norsk Smaksskule, Kresne barn er nå ute i alle norske bokhandlere.