Hjem / Fra jord til bord med Norsk Smaksskule

Fra jord til bord med Norsk Smaksskule

Fra jord til bord med Norsk Smaksskule
Del
Norsk Smaksskule er i stadig utvikling. Nå får alle nåværende og tidligere deltakere tilskudd til dyrkekasser slik at de kan dyrke egne råvarer i skolen eller på barnehagen. Dette er klart etter at Sparebankstiftelsen DNB har bevilget kr 260.000,- til formålet.

Det er utrolig viktig at barn og unge forstår hvor maten kommer fra og får kunnskapen om råvarene, sier leder for Norsk Smaksskule, Tor Valdvik. Dette gir også et svært godt utgangspunkt for å arbeide med smak og for eksempel sammenligne smakene av egenproduserte råvarer med råvarer fra butikken.
Sparebankstiftelsen DNB har vist stort engasjement for Norsk Smaksskule siden idèfasen og har gitt gavemidler i millionklassen ved flere anledninger tidligere.

Bilde av Sissel Karlsen
Sissel Karlsen, gavesjef
i Sparebankstiftelsen
Foto: Sparebankstiftelsen DnB

Sparebankstiftelsen har gjennom årene jobbet med å se ulike måter og øke interessen for dyrking av mat. Smaksskulen er en svært vellykket måte å jobbe med å spre kunnskap om og skape gode holdninger knyttet til mat, råvarer og smak. Dyrkekasse til bruk i barnehager og skoler hvor ansatte har deltatt på Norsk Smaksskule vil være en fin videreføring og utvidelse av prosjektet, sier Sissel Karlsen.

Norsk Smaksskule startet som et pilotprosjekt i 2013 og har siden kurset over 300 skole- og barnehagetilsatte og engasjert over 20.000 barn og unge over helet landet. Formålet er at barn og unge skal få flest mulig smaksreferanser i ung alder. Med noen av Norges beste fagfolk i spissen kurser smaksskulen lærere og barnehagelærere i hvordan man kan jobbe med barn og unge for å skape sunne holdninger og endre atferdsmønster knyttet til smak blant barn og unge i grunnskole eller barnehage. I inneværende år deltar skoler og barnehager fra hele landet – i 18 fylker på Norsk Smaksskule. Prosjektet er i all hovedsak finansiert med gavemidler fra ideelle aktører som Sparebankstiftelsen DNB.

Publisert 
Tirsdag, 1 desember, 2015
Les også 

Hennar Majestet Dronning Sonja er no æresmedlem av foreininga Hjerleids Venner. Utnemninga gjekk føre seg då dronninga gjesta Hjerleid skole og håndverksenter på Dovre 9. september. Tekst og foto: Ove Kirkestuen
Foto: Landbruks- og matdepartementet
Foto: Landbruks- og matdepartementet. Den nasjonale Kulturlandskapsprisen 2020 blir tildelt Goarahat og Sandvikhalvøya utvalgte kulturlandskap i Porsanger. Prisen ble utdelt av Landbruks- og matminister Olaug Bollestad tirsdag 18.august
Booker du overnatting på den smarte måten slik at alle pengene du betaler går til overnattingsbedriften og ikke forsvinner til utenlandske skatteparadis? (Foto: Ramsvig Handelsstad)
Sett i et historisk perspektiv har norsk landbruk representert en svært bærekraftig matproduksjon, med små enheter og lite bruk av innsatsfaktorer. Det norske gårdsbruket var uavhengig med lokal forsyning av mat som passet for stedet og egnen. Slik er det nødvendigvis ikke lengre og det er ikke gitt at vi skal komme tilbake dit på sammen måten, men i den kulturelle arven sitter fremdeles kunnskapen vi trenger. I 2020 er vår selvforsyningsgrad av mat mindre enn 44 %, enda lavere på fôr, og volumet er synkende.